2020. nov 04.

Steven Soderbergh aggódik a filmgyártás jövője miatt

írta: Csurilla Dániel
Steven Soderbergh aggódik a filmgyártás jövője miatt

 

Steven Soderberg nemrég a DGA (Amerikai Filmrendezők Céhe) koronavírus okozta rendelkezések bizottságának elnöke volt, amiben lefektették az elkövetkező években való filmforgatásokra vonatkozó biztonsági intézkedések alapjait (távolságtartás, rendszeres tesztelés, maszkviselés, kevés stábtag). Számos film és sorozat producere, valamint évente legalább egy nagyjátékfilmet készít. Legutóbbi filmjeit iPhone-nal forgatta, és hírhedt arról, hogy a rendezés mellett vágója és operatőre saját filmjeinek, valamint nagyon költséghatékonyan és gyorsan dolgozik.

ap443072363955.jpg

Nagyon trükkős a járvány elleni intézkedések koordinálása és a mindennapi élet egyaránt. Például 11 órás forgatásokon biztonságban tudom tartani a színészeket és a stábot? És mi van azzal a fennmaradó 13 órával, amikor én ezt nem tudom irányítani? Az biztos, hogy a munkahelyen nem kapják el a koronavírust, csak a munkán kívül – és nekem erre nincs behatáson. Igazából ez a nagy probléma. Mindezek ellenére a lefektetett protokollok és vezérvonalak nagyon erősek. A nagy kérdés az, hogy mi lesz az emberek hozzáállásával. Hogy kontrolálhatod az embereket, amikor nincsenek melletted?” – mondta az Oscar-díjas rendező, majd hozzátette: „Rengeteg a munkám.”

A Warner Bros., Christopher Nolan Tenetje, a decemberi bemutatóra váró Wonder Woman 1984 és az elhalasztott Dűne kapcsán így nyilatkozott Soderbergh: „Idegesítő a helyzet mindenki számára. Két szintjét tudjuk a bizonytalanságnak megkülönböztetni. Az első, hogy mikor fog újjáéledni a filmipar mozik tekintetében. A második, hogy milyen narratív hatása lesz a koronavírusan a filmekre. Vagy akár a Black Lives Matter mozgalom. Hogy mutatjuk be a jelenünket, nemigaz? Nem tudom rá a választ. Megvárjuk, amíg minden visszaáll a régi kerékvágásba? Sok ismeretlen van az egyenletben. (…) Ha én lennék a Warner fejese, nagyon frusztrált lennék. Nem kérdés, hogy számíthatunk még további koronavírus hullámokra. Az adatok hiányosak és ellentmondásosak, és a stúdióknak azt kell megítélni, hogy mikor mutassák be a filmeket, ha bemutatják azokat mozikban. Frigóban végzi egy csomó film, arra várva, hogy bemutassák. Annyi biztos, hogy az emberek alig várják, hogy filmet láthassanak.

rodar-covid19.jpg

A teljes Steven Soderbergh interjú ITT tekinthető meg eredeti nyelven.

Az HBO Max-on decemberben debütáló Let Them All Talk c. filmjében a rendező együtt dolgozott Meryl Streeppel, és a függetlenfilmes módszerekkel készült projekt felkerült a radarunkra.

Szólj hozzá

blog streaming érdekes hírek ajánló sorozat film premier mozi youtube hír disney iphone érdekesség friss heti érdekességek filmajánló meryl streep producer steven soderbergh Hírek Hír heti filmajánló cineart