2020. nov 09.

A szorongó tinédzserek hattyúdala. Az új mutánsok - kritika

írta: Csurilla Dániel
A szorongó tinédzserek hattyúdala. Az új mutánsok - kritika

resized_150246-platform0410-rgb_22-29195_t800.jpg

Bár a film augusztus végén érkezett hosszas várakozás után a magyar mozikba, és amíg tudják, azok hűségesen naponta egyszer legalább játszák is Az új mutánsokat, a Josh Boone (Csillagainkban a hiba) által rendezett szuperhős spin-off decemberben digitálisan is debütál majd világszerte. Éveket csúszott a film 2018. áprilisa óta, és mire megérkezett, a világ a feje tetejére állt. A Disney felvásárolta a 20th Century Fox-ot, koronavírus tombol, és Donald Trump elnöksége is lassan a végére ér. Gondoltuk, megkésett filmhez megkésett kritika dukál.

A beszámolót egy apró anekdotával kezdeném, mely Az új mutánsok képregénysorozat egyik alkotójához fűződik. Az augusztusi premieren Bob McLoad megrökönyödve tapasztalta, hogy a stáblistán rosszul írták a nevét. „MacLoad” szerepelt az eredeti kópián, mely azóta korrigálva lett, azonban Boone majd egy évet csücsült a filmen, és sem neki, sem annak a három vágónak nem jutott eszébe, hogy legalább a képregény készítői nevének helyesírására figyeljenek. Valamit ez azért csak elárul a végtermékről.

the-new-mutants-2000.jpg

Az új mutánsok története szerint öt fiatal (Rahne, Illyana, Sam, Danielle, Roberto) egy kriptikus elmegyógyintézetben élik mindennapjaikat, és akaratuk ellenére tartja őket ott egy misztikus társaság. Mindennapjaikban a kényelmetlen helyzettel próbálnak valamit kezdeni, és egyetlen rutinjuk Dr. Reyes (Alice Braga) csoportterápiája, aki a gyógyulásukkal hitegeti az ifjú mutánsok következő generációját, valójában pedig a vállalat fegyvert akar csinálni belőlük. „Ez nem kórház, ez egy börtön” – hangzik el a film kétéves előzetesében. Mi is börtönben érezzük magunkat a szűk 90 perces játékidő alatt. Hogy ki a film főszereplője, az nagy kérdés. Danielle (Blu Hunt) a frissen odakerülő zöldfülű, és kvázi az elbeszélő. Az ő családi hátteréről tudunk a legtöbbet, azonban jelentős Rahne (Maisie Williams) karakterszála, és a két fiatal közötti románc is. Ugyanakkor az ügyeletes, orosz szekát játszó szőkeciklon, Illyana (Anya Taylor-Joy) is valamiért úgy van eladva, mint az egyik főkolompos. A két fiú, Sam (Charlie Heaton) és Roberto (Henry Zaga) egyértelmű mellékszereplők, nem sokat tudunk meg róluk, viszont sokkal érdekesebb az ő traumájuk, mint a lányoké.

Spoilermentesen beszélni Az új mutánsokról úgy a legegyszerűbb, hogy az olvasó megtekinti a film előzetesét, mely rengeteg mindent elárul a premisszáról. Tulajdonképpen az egész filmet látjuk a marketinganyagban – leszámítva egy, mérföldekről sejtetett fordulatot. Boone mozija ötvözete a Nulladik óra, a Száll a kakukk fészkére és M. Night Shyamalan Széttörvéjének, aminek női főszereplője ugyancsak Anya Taylor-Joy. Igazán, tónus és műfajiság kapcsán akkor válik irritálóvá a remek alapötletből készült film, amikor sem a horror, sem az ifjúsági thriller zsánerében nem arat sikert, sőt kifejezetten elbaltáznak mindent, és az utolsó felvonásra „váratlanul” szuperhősfilm válik Az új mutánsokból tele kidolgozatlan, tévéfilmbe illő effektmunkával. A filmben szereplő démoni medve utolsó képkockáinál Asylum filmstúdió szintű az igénytelen CGI.

kepernyofelvetel_111.jpg

Hogy a nagyszerű Csillagainkban a hiba rendezője nem képes kihozni egy kamaradráma felállásból épkézláb történetet, nem is meglepő, hiszen John Trank remek Az erő krónikája után is bukdácsolt a rendező karrierje. Boone esete viszont más szempontból kritikusabb. Bár a stúdió beleszólt erőteljesen mind Az új mutánsok, mind a 2015-ös A fantasztikus négyes reklámozásába, tematikai összefüggéseibe, és még jóval előtte a szereplőválogatásba, Josh Boone Az új mutánsokja annak ellenére, hogy három évig „készült”, elhiszem, hogy pontosan ilyen filmet szerettek volna csinálni. A Trónok harca sztárjával fémjelzett alkotásról így vélekedett Maisie Williams: „Ezt a filmet akarták elkészíteni a kezdetektől”. Amennyiben így van, úgy igazán siralmas a helyzet.

Az új mutánsok kusza, zavaros és rettentő módon frusztráló. Egy nagyjátékfilm nem alkalmas a tinisorozatok dramaturgiai építkezésére. A filmben mind az öt karakter kap egy 3-4 perc hosszúságú visszatekintést, illetve kellő expozíciót dialóg által, és ennek ellenére hiteltelen benne minden főbb karakter. A soha be nem következő folytatásra építkezik a rejtélyes nagyvállalat (Essex) leleplezése, és bizonytalanságban hagyja Az új mutánsok a címszereplőket. Legördül a stáblista, és mi megkérdezzük magunktól keserű szájízzel: Megérte?

new-mutants-illyana-rasputin-1596528180.jpg

Josh Boone ugyan hangulatot, világképet és komoly témára beszélgetési fórumot nem teremt, ugyanakkor a színészei helyenként adekvát összhangot láttatnak, és pozitívumként szeretném kiemelni a Maisie Williams és Blu Hunt közötti romantikus szálat. Nem pocsék a film, inkább végtelenül középszerű. Minőség szempontjából az említett filmek közül közelebb áll a 2015-ös A fantasztikus négyeshez és M. Night Üveg c. filmjéhez, mint Az erő krónikájához, vagy akármely filmhez, mely inspirálta Az új mutánsokat.

A megtekintést csak igazán hardcore X-Men rajongóknak ajánlom, de azt javaslom, várják meg a tévépremiert, és ne fecséreljenek rá forintokat. Aki eredeti nyelven nézi, annak a film fals akcentusai szemet fognak szúrni, ahogyan a főszereplők röhejes parókái, az igénytelen vágás és befejezetlen látványvilág sem teszi a filmet többé az érdekes alapötletnél. Helyette szívesebben ajánlom A sebezhetetlent, esetleg a Széttörvét, vagy X-Men-filmek terén Az eljövendő múlt napjait, sorozatok szempontjából pedig a The Boys c. DC-paródiasorozatot.

Magyarországon Az új mutánsok 2020. szeptember 3-án mutatkozott be.

Szólj hozzá

érdekes kritika film premier fox mozi disney üveg érdekesség friss marvel érdekességek logan hugh jackman filmajánló dc emma heti ajánló száll a kakukk fészkére james mcavoy m night shyamalan trónok harca fantasztikus négyes the boys x-men széttörve az erő krónikája nulladik óra Maisie Williams az eljövendő múlt napjai csillagainkban a hiba stranger things anya taylor-joy new mutants josh boone charlie heaton új mutánsok cineart cineartblog az új mutánsok