2020. nov 11.

30 éve nincs karácsony Kevin nélkül

írta: Csurilla Dániel
30 éve nincs karácsony Kevin nélkül

 

maxresdefault_14.jpg

Az 1990. november 10-én bemutatott Reszkessetek, betörők! először az illioisi Chicagoban debütált. John Hughes, a Nulladik óra, a Repülők, vonatok, autók és a Meglógtam a Ferrarival készítője jegyezte a Macaulay Culkint sztárságba repítő Chris Columbus (Harry Potter 1-2) film forgatókönyvét, és bár az eredeti fogadtatása a filmnek kissé megosztó volt, a televíziós újrajátszások által hamar egy közkedvelt karácsonyi film lett világszerte.

A kilencvenes évek egyik megasztárjának számító fiatal színész most 40 éves. A Reszkessetek, betörők! sikerét számtalan karácsonyi film próbálta reprodukálni, és megjelenése évében 1990 egyik legnagyobb filmsikere lett, azonban sem más film, sem az elrontott folytatások nem értek az első rész nyomdokaiba. A 18 millió dollárból készült film, melynek legnagyobb neve az Oscar-díjas, slapstick-rosszfiút alakító Joe Pesci volt, 477 millió dollárt szedett össze. Mai adatokkal számolva 948 millió dollárnak megfelelő ez a bevétel. Magyar pénznembe átszámolva 285 milliárd forint.

_108239801_homealone.jpg

Karácsonykor vallásos fanatizmushoz hasonló a Reszkessetek, betörők! leadása valamely televíziós csatornán, a magyar nézők számára pedig rutinszerű, hogy sugározzák a Macaulay Culkin-filmet. 2019-ben a TV2-höz kerültek a jogok, és december 24-én 335 ezer, míg december 25-én 327 ezer tévénézőt ültetett le a képernyők elé a film. Az utóbbi három évtizedben többtucat alkalommal került képernyőre Chris Columbus és John Hughes közös projektje.

Az utóbbi évtizedekben hatalmas rekordokat döntött a Reszkessetek, betörők! minden idők legnépszerűbb és legtöbbet vetített karácsonyi filmjeként. Lehet szeretni, lehet gyűlölni, azonban oka van annak, hogy Kevin McCallister karaktere beivódott a magyar köztudatba.

Szólj hozzá

blog érdekes vélemény hírek ajánló film premier hír donald trump karácsony érdekesség friss vígjáték heti cameo érdekességek harry potter joe pesci filmajánló jubileum macaulay culkin john hughes chris columbus home alone reszkessetek betörők breakfast club ferris bueller meglógtam a ferrarival nulladik óra karácsonyi film cineart cineartblog nincs karácsony kevin nélkül