2020. nov 13.

Időutazás: a WandaVízió az ’50-es évek sitcomjainak mai megfelelője lesz

írta: Siktár Vivi
Időutazás: a WandaVízió az ’50-es évek sitcomjainak mai megfelelője lesz

A Disney köztudottan mindent letarolt, ami az elmúlt években az útjába került. Gondoljunk csak a Bosszúállók: Végjátékra (2019), mely jelenleg a legjövedelmezőbb film- úgy kb. valaha. Az ezt követő nagy dobás az idén áprilisra tervezett Fekete Özvegy lett volna, melynek egy évvel csúsztatták bemutatóját a pandémia miatt, így a stúdió soron következő olyan alkotása, melyet be is mutatnak a közönségnek, a WandaVízió lesz.

wandavision-couple.jpg

A Marvel Studios fejese, Kevin Feige, valamint a sorozat rendezője, Matt Shakman még 2019 nyarán üzleti ebédre invitálták Dick Van Dyke-ot, magát a The Dick Van Dyke Show (1961-1966) legendás ikonját, hogy merítkezhessenek a veterán sitcomos gyakorlatából, tudásából. Így esett, hogy a szériát valódi közönség előtt forgatták, hogy minden képkockájába beleivódjon a szituációs komédiák sava-borsa  – ám természetesen szigorú titoktartási kötelezettséget írattak alá minden jelenlévővel. Mi több, a helyszínekkel is tisztelettel adóztak a ’példaképeknek’: az Entertainment Weekly értesülései szerint részben a híres Blondie Streeten zajlott a forgatás, mely olyan híres sitcomoknak adott otthont, mint a Father Knows Best (1954-1960), a The Partridge Family (1970-1974) és a Bewitched (1964-1972).

A Westview külvárosában játszódó sorozatot vezető írója, Jac Schaeffer egy szerelmeslevélnek gondolja, melyet a televíziózás aranykorának címeztek. Fontosnak tartották, hogy ne csak úgy érződjön, hanem úgy is készüljön: a stábtagok ’50-es évekbeli ruhákban érkeztek a nézők elé, korabeli lencséket és világítást használtak.  A speciális effektekért felelős csapat olyan kameratrükköket és vezetékelési technikákat alkalmazott, melyektől pontosan úgy tűnik, mintha a borosüvegek ténylegesen maguktól öntenék ki tartalmukat, s a háztartási gépek mintegy varázslatos nagyítókként, optikai illúziókként is funkcionálnak. Ha Vízió jellegzetes vöröses színe nem jött át a monokróm képi világon, akkor a sminkmesterek kékre festették Paul Bettany bőrét, hogy az megfelelő színben jelenjen meg a szürkés skálán.

wandavision-scarlet-witch-tile.jpg

A színészek is lenyűgözőnek találták ezt a munkametódust. A Skarlát Boszorkányt megformáló Elizabeth Olsen őrületes és meta jelzőkkel illette, hiszen gyermekkorában már járt hasonló forgatáson, mikor ikernővérei, Mary-Kate és Ashley a Bír-lakon dolgoztak. Paul Bettany nyilatkozata szerint a széria vége annyira impozánsra sikeredett, hogy mindenki egyöntetűen folytatni akarta a munkálatokat, majd hozzátette: „Talán turnéra indulhatnánk vele: ’WandaVízió’ a jégen”.

A sorozatot eredetileg decemberre tervezték, azonban végül 2021. január 15-én érkezik a Disney+-ra.

Szólj hozzá

tv sorozat hír disney sitcom marvel vízió január bewitched olsen ikrek avengers pandémia paul bettany 2021 entertainment weekly dick van dyke feketeözvegy elizabeth olsen kevin feige Bosszúállók full house Black Widow bír-lak skarlát boszorkány cineart disney+ bosszúállók végjáték marvelstudio cineartblog koronavírus wandavision wandavízió matt shakman the dick van dyke show szituáció komédia blondie street father knows best the partridge family westview jac schaeffer