2020. nov 14.

Inside Pixar: az új dokumentumfilmmel betekinthetünk a stúdió munkásságába

írta: Arany Gergő
Inside Pixar: az új dokumentumfilmmel betekinthetünk a stúdió munkásságába

Az animációkészítés talán legnagyobb úttörői a 90-es években megalakult Pixar volt, akik munkáit napjainkig a minőséggel és a kreatív újdonságokkal hozzák összefüggésbe a szakmán belül. Nemcsak, hogy eredeti történetekkel és szerethető, emlékezetes karakterekkel álltak elő, de minden egyes filmjük technikai újítás is volt egyben. A Pixar neve szinte egybeforrt a 3D animációkészítéssel és a műfaj folyamatos fejlődésével, elvégre hozzájuk köthető az első teljesen 3D animációval készített film, a Toy Story is. De gondolhatunk akár az Egy bogár élete elképzelhetetlennek tűnő tömegjeleneteire, a digitális vízszimuláció tökéletesítésére a Némó nyomában c. filmben, vagy a Szörny Rt. karaktereinek kidolgozott animált bundájára. A Pixar minden alkalommal megvalósította azt, amit korábban mindenki lehetetlennek hitt – történetei ráadásul általában nemcsak gyerekeket céloztak, hanem egy mögöttes mondanivalót, tartalmat is hordoztak magukban, ami kifejezetten az idősebb, felnőttebb nézőket érintette. Alig több, mint húsz év alatt legendává váltak a szakmában – és egy új dokumentumfilm-sorozatnak köszönhetően mi is beláthatunk munkájukba, a filmjeik mögött álló kreatív ötletekbe. inside-pixar1.jpg

Az Inside Pixar c. sorozat, ami november 13-án indul a Disney + streamerszolgáltatón, egy rövid, tízperces epizódokból álló minisorozat, ami a Pixar filmjei mögött rejlő munkásságra fókuszál. Egyelőre nem tudni pontosan, melyik rész milyen témát ölel majd fel, de az első részek valószínűleg személyesebb megnyilvánulások, elbeszélgetések lesznek alkotókkal, mint például Kemp Powers (a hamarosan megjelenő Soul- Lelki ismeretek c. animációs film társrendezője), Dan Scanlon (az idén megjelent Előre rendezője), valamint Deanna Marsigliese, aki számos Pixar-animáció karaktereinek tervezésében vett részt. Külön részek térnek majd ki röviden egy-egy filmjük kivitelezésére, hátterére, valamint a készítés során előtérbe kerülő technika és egyéb akadályokra. Emellett akár még szó lehet a rajongók által jól ismert, a Pixarnál előszeretettel alkalmazott eastereggekről is – mint amilyen az ikonikus, színes labda, valamint az A-113-as szám megjelenése, amiket a szemfüles nézők minden Pixar-animációban kiszúrhattak.

A sorozatot Erica Milsom rendezi, aki maga is éveket töltött a Pixarnál mint animációkészítő, valamint Tony Kaplan, aki dokumentumfilmesként elsősorban rövidfilmek rendezéséről vált ismertté. Nem tudni pontosan, mennyi részt tartalmaz a sorozat – de mivel alig több, mint tízperces kis epizódokról beszélünk, valószínű lehet, hogy az Inside Pixar viszonylag sokrészes sorozat lesz.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló előzetes hír disney heti filmajánló pixar cineart Cineartblog cineartblog CineArt