2020. nov 14.

Ambíciózus projekt lesz Röhrig Géza és Mark Rylance Jézusról szóló filmje

írta: Csurilla Dániel
Ambíciózus projekt lesz Röhrig Géza és Mark Rylance Jézusról szóló filmje

Hogy mi történik éppen Terrence Malick rég bejelentett Krisztus-filmjének, a The Last Planetnek a háza táján, melyben a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza fogja alakítani Jézust, az Oscar-díjas Mark Rylance pedig a Sátánt? Nos, a filmben állítólag 90 perces hosszú beállítások lesznek, de legalább Malick megtalálta a zeneszerzőjét a görög Theodoros Angelopoulos személyében, aki Cannes-i nagydíjas Odüsszeusz tekintetének zeneszerzője.

mv5bndk4zdm2mzatotezny00yjq3ltgynzmtyznhodrkognlnzvhxkeyxkfqcgdeqxvymzeymtqyna_v1.jpg

Terrence Malick a világ egyik legszabadabb és legtitokzatosabb filmkészítője, aki hol eltűnik húsz évre a szakmából, hol kiad minden éven egy filmet, melyek változó színvonalúak, azonban rendkívül költői szemléletű alkotások. Filmjei vágása évekig tarthat, mivel a rendező szeret improvizálni neves színészeivel (többek között Christian Bale, Michael Fassbender, Ryan Gosling, Javier Bardem, Jessica Chastain, Brad Pitt, Sean Penn, Natalie Portman), és folyton fürkészi az univerzum kérdéseit, a természet rejtelmeit. Malick következő eposza egy bibliai téma feldolgozása, mely Krisztus számos példázatát meséli el sajátos módon.

Mark Rylance így nyilatkozott Malick The Last Planet c. filmje kapcsán: „Volt egy 90 perc hosszúságú beállítás. A jelenet közben azt hallottam, hogy a kamera operátora egyszer csak felkiált, hogy valaki segítsen levenni róla a felvevőgépet. Előlépett egy másik operátor, melyre Terrence csak annyit mondott nekem, hogy ne zavartassam magam, folytassam a jelenetet.”

the-last-planet-cover.jpg

A színész korábban azt mondta a filmben megformált karakteréről, hogy: „Terry a Sátán karakterének négy verzióját írta meg nekem, és én kezdetben azt hittem, hogy csak egyetlen egyet kell eljátszanom. Aztán közölték velem, hogy mind a négyet el kell játszani. Egy ponton az egyik emlékszem, hogy egy női alak volt, de ez akkor volt, amikor Terry megkért, hogy növesszek szakállat. Akkorra már rájöttem, hogy valószínűleg nem kell a női Sátánt megformálnom.”

A film egyik producere a The Last Planet kapcsán azt mondta, hogy egy „rendkívül spirituális élmény”, ami egy sötét, műfaji csavarral fordítja a feje tetejére a bibliai történetet. A film szereplőinek listája rendkívül sokszínű. Röhrig Géza és Mark Rylance mellett feltűnik Matthias Schoenaerts, Aidan Turner, Joseph Fiennes, Ben Kingsley és még számos kevésbé ismert színész.

Maga Malick egy „multikulturális” filmként írja le a The Last Planetet, melyben közel-keleti, német és olasz szereplők is játszanak. A rendező szerint legalább egy évbe telik majd megvágni a filmet, mert rengeteg anyagot rögzítettek digitálisan. A film 2021-ben mutatkozhat be valamely fesztiválon, de ahogyan ismerjük Malick vágásának hosszadalmas természetét, könnyen elképzelhető, hogy csak 2022-ben láthatjuk leghamarabb a The Last Planet c. bibliai eposzt.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló premier mozi kultúra hír egyház jézus érdekesség friss érdekességek brad pitt jézus krisztus sean penn javier bardem magyar film filmművészet nemes jeles lászló terrence malick ryan gosling michael fassbender függetlenfilm oscar-díj Natalie Portman Jessica Chastain saul fia röhrig géza mark rylance heti filmajánló cineart cineartblog the last planet christain bale bibliai film