2020. nov 16.

David Fincher pipa a Jokerre és szerinte Orson Welles "öntelt" volt

írta: Csurilla Dániel
David Fincher pipa a Jokerre és szerinte Orson Welles "öntelt" volt

 A Hetedik, a Harcosok klubja és a nagyszerű kritikákat kapó, Gary Oldman főszereplésével készült Mank rendezője, David Fincher szerint a „stúdiók nem akarnak olyan filmeket készíteni, ami nem garantál milliárd dolláros sikert”. A rendezőt felbőszíti a Joker, a Woody Allen-övezte botrány és Orson Welles egója.

A filmkészítő szerint:

Senki nem gondolta volna pár éve, hogy egy olyan filmnek, mint a Joker van esélye a mozikban, amíg nem jött A sötét lovag hatalmas sikere. Nem hiszem, hogy akárki is úgy tekintett volna a karakterre, hogy ötvözni akarná Travis Bickle (Taxisofőr) és Ripert Pupkin (A komédia királya) figuráját, aztán fals képet festve a mentálisan sérült személyekről egy milliárd dollárt szerezzen.”

david-fincher-joker-750x400.jpg

Fincher-nek megvan a véleménye a Woody Allen-botrányról és a kirekesztés kultúrájáról (cancel culture). A Holtodiglan rendezője szerint:

Az egész probléma abban gyökeredzik, hogy mi mint társadalom folyamatosan bocsánatkérésért esedezünk. Ha egy igazán mélyről érkező bocsánattal huzakodik elő valaki, és ennek ellenére senki nem hisz neki, akkor vajon jelentett-e akármit is az a bocsánatkérés? Aggasztó gondolat, de aggasztó időket élünk.”

A rendező elárulta, hogy szívesen készítene sorozatot a kirekesztés kultúrájáról a Netflixen, melyre négy évre aláírt szerződése során lehetősége adódhat a streaming szolgáltatónál.

A David Fincher-féle véleménynyilvánítás azonban itt még nem ért véget, ugyanis a rendező azt is elmondta, hogy Orson Welles, akinek ikonikus, 1941-ben bemutatott filmjének, a Aranypolgárnak keletkezéséről készítette Fincher a Manket, valójában egy „mutatványos bohóc”, akinek „hatalmas önteltsége” volt. A rendező kifogásolta, hogy akkora „tehetség” mellé, mint amit Welles birtokolt, miért társult akkora „egó” és olyan „magamutogatás”.

gettyimages-2667773.jpg

Szerintem Orson Welles tragédiája monumentális tehetséges és rusnya éretlenséget rejtett. Ott van az Aranypolgár géniusza, amit senki nem vitatna. Aztán ilyeneket mond Welles, hogy ’egy délután alatt kitanulná az operatőri mesterséget’, de azt nem veszi észre, hogy a saját operatőre, Gregg Toland készítette egy csomó filmjét… Toland egy istenverte zseni! Nem akarok tiszteletlen lenni Welles életművével szemben, és tudom, hogy tisztelettel tartozom ugyanúgy neki, mint ahogy Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Steven Spielberg, George Lucas és Al Ashby számára is. De 25 évesen senki nem ismeri azt, ami körülveszi. A filmipar múltját. Senki nem veheti el Welles elől azt az érdemet, mellyel méltán a legnagyobb filmkészítők közé tartozik, és számtalan generációt inspirált, azonban azt mondani, hogy az Aranypolgár után a stúdiók rosszakarói kicsinálták az ő karrierjét, meg nem engedték filmet csinálni, az egyszerűen hatalmas önteltségre utal.”

mank-header.jpg

David Fincher következő filmje, a Mank 2020. december 4-én érkezik világszerte a Netflixre.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek interjú premier hír érdekesség joker hetedik érdekességek brad pitt steven spielberg the dark knight heath ledger woody allen robert de niro martin scorsese george lucas ridley scott morgan freeman harcosok klubja joaquin phoenix christopher nolan netflix hitchcock orson welles nolan david fincher gary oldman taxisofőr a sötét lovag citizen kane aranypolgár Oscar-díj mank cineart cineartblog a komédia királya cancel culture christain bale