2020. nov 19.

A Marvel gátolja a rendezők kreatív szabadságát?

írta: Csurilla Dániel
A Marvel gátolja a rendezők kreatív szabadságát?

Az utóbbi tizenkét évben bombaként berobbanó Marvel Studios rendkívül kétoldalú helyzetbe került a rendezők kreatív szabadsága kapcsán. Míg Joss Whedon és a Russo fivérek állításuk szerint szabadon gyakorolhatják művészetüket a Marvel berkein belül, addig előfordulnak olyan filmkészítők is, mint Xavier Gens, Jac Schaeffer és Edgar Wight, akik éppen azért nem vállalnak Marvel filmet, mert tudják, hogy a stúdió úgynevezett akciórendezőkkel készítteti el az látványos jeleneteket. Bár csak ezen rendezők jelezték, hogy szabadságukat ezzel a stratégiával elvette a Kevin Feige vezette stúdió, bizonyára minden filmkészítő számára megosztó a helyzet: vagy beleegyeznek az akciórendezők és a stúdió executive producereinek jelenlétébe, vagy más filmkészítőt választanak az adott szuperhősfilm elkészítésére.

avengers-endgame-battle-1572596584.jpg

Xanier Gens, a 2015-ben bemutatott Hitman rendezője, elárulta:

Folytak tárgyalásaim a Marvel-lel, és meg is értettem, hogy a digitális effektek előnézetei és az akciójeleneteket egy londoni cég készíti, sőt elfogadtam azt is, hogy csak a színészeimet kellene megrendeznem. Viszont ez nem valami nagy kihívás. Szerintem ez az oka annak, hogy Edgar Wright távozott A Hangyából, mert egy ponton ezen szuperprodukciók kapcsán a rendező lekorlátozódik zöld háttér előtt rendezni a színészekről készült beállításokat és ellenbeállításokat.”

Wright távozása 2014. májusában megrázta a filmrajongókat, hiszen akkor már a rendező több, mint két évet ölt A Hangya elkészülésébe, és egy nagyszerű tesztagyagot is készített amellett, hogy a szereplőválogatásért is felelt. Végül Edgar Wright és Joe Cornish megmaradtak a Hangya forgatókönyvíróinak, de a rendezői székbe Peyton Reed került.

hitman.jpg

A Hitman francia rendezője ezzel folytatta:

„Nagyszerű karrierdöntés lehet egy Marvel filmet megrendezni, de nem hiszem, hogy a Marvel Kapitány rendezőinek nevére akárki is emlékezne… Volt már egy katasztrofális stúdióélményem a Hitman kapcsán, és nem akarok még egyet, különösen nem 45 évesen. Jobban szeretnék olyan projekteket készíteni, mint a Gangs of London, vagy producere lenne az olyan filmeknek, mint a Papicha, melyek sokkal-sokkal fontosabbak számomra, mint az egyik következő Marvel film megrendezése. Emellett minden amerikaitól érkező parancsot visszautasítok.”

Gens sorozata, a Gangs of London, nyáron került bemutatásra. A francia rendező egyébként a Legénybúcsú Bt. (Budapest) című korhatáros francia vígjátékért felelt. Arról nincs tudomásunk, mely Marvel filmet rendezhette volna Xavier Gens.

corenzmumaandne.jpg

A Marvel híresen elkényezteti rendezőit, és még James Gunn is visszakerült A galaxis őrzői 3 rendezői székébe, azonban elgondolkodtató, hogy a Fekete Özvegy korábban kiszemelt rendezőjét, Jac Schaeffer-t leváltó Cate Shortland milyen módon kezeli az akciórendezők jelenlétét, ugyanis Schaeffer távozásának is ez volt az oka. A Marvel Kapitány rendezőpárosa, Anna Boden és Ryan Fleck (Fél Nelson) függetlenfilmes háttérből érkeztek, és vagy nem voltak szenvedélyesen oda a Brie Larson nevével jelzett képregényadaptációért, és amiatt lett olyan gyenge, vagy a Marvel emberei erőteljesen beleszóltak az akciójelenetekbe. Kiemelném, hogy a Sam Raimi által rendezendő Doctor Strange 2 hasonló problémákba ütközhet, ugyanis a Gonosz halott-trilógia és Tobey Maguire Pókember-trilógia rendezője ugyancsak szereti kézben tartani a filmjét.

A már rég befejezett Fekete Özvegy 2021. május 7-én kerül mozikba, míg az előkészületi munkálatoknál tartó Doctor Strange 2 valószínűleg 2022. március 22-én lesz bemutatható.

Szólj hozzá

blog budapest érdekes hírek joss whedon hír érdekesség friss marvel scarlett johansson érdekességek hangya hitman peyton reed sam raimi justice league robert downey jr avengers szuperhősfilm ryan gosling james gunn bosszúállók igazság ligája fél nelson edgar wright xavier gens fekete özvegy benedict cumberbatch suicide squad kevin feige brie larson cate shortland öngyilkos osztag marvel kapitány cineart the mandalorian russo testvérek cineartblog doctor strange 2 a galaxis őrzői 3