2020. nov 22.

A Disney nem fizeti ki az egyik Star Wars könyv íróját

írta: Csurilla Dániel
A Disney nem fizeti ki az egyik Star Wars könyv íróját

Amióta a Disney felvásárolta a Lucasfilm-et és a 20th Century Fox-ot, a sikeres és közkedvelt Alan Dean Foster nem kapja meg a jutalékot írásai után, így pert indít a stúdió ellen, mihez csatlakozik az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók (SFWA) egyesülete is Foster védelmében.

msdstwa_ec096.jpg

Foster az első Star Wars 1977-es megjelenése előtt hat hónappal publikálta a mozifilm könyv változatát, amit az évek alatt számtalan további novelizáció követett George Lucas univerzumából, illetve A nyolcadik utas: a Halálból, s annak folytatásaiból. Az író legutóbb Az Ébredő Erőnek készítette irodalmi változatát.

Az író állítása szerint a Disney évek óta nem fizet neki jutalékot, és akárhányszor kapcsolatba lép a céggel, arra kérik, írjon alá egy titoktartási szerződést. Foster ezzel folytatta: „Sok ilyen nyilatkozatot írtam már alá az ötven éves pályafutásom alatt, de senki nem kért még meg arra, hogy a tárgyalások előtt írjak alá ilyet. Nyilvánvalóan, ha egyszer aláírja az ember, akkor nem beszélhet róla. Többen felemelték hangjukat a képviseletemben ezügyben.”

alan-dean-foster-08d27e27-c414-422d-9939-0bbc35a1f21-resize-750.jpg

A feleségem súlyos mentális betegségben szenved, és 2016-ban áttétes rákot diagnosztizáltak nálam. Nagy hasznát vennénk annak a pénznek. Ez nem jótékonyság, hanem ezzel tartoznak nekem. Mindig is imádtam a Disney-t. A filmek, a kalandparkok, illetve a Disneyland TV show volt a gyerekkorom. Nem hiszem, hogy Walt hagyná, hogy ezek így bánnak velem. Talán valaki felsőbb utasítás hiányában nem cselekszik, de rengeteg hónap telt el, hogy nem kaptam választ, amit nagyon nehezen viselünk.” – fejezte be Foster.

Értesülések szerint a Disney elkezdett tárgyalni Foster-rel, képviseletével és az SFWA tagjaival még 2019. márciusában, de a stúdió azóta is vár a válaszra, illetve állításuk szerint Foster ügynökével aktívan csak az Alien-könyvek jogdíjai kapcsán tárgyalnak. A Disney állítása szerint most először hallott arról, hogy Foster-nek problémái vannak a Star Wars könyvek kapcsán, valamint megvédve a titoktartási szerződéseket, azt mondták, ez egy bevett szokás az ügyintézésben.

Az SFWA elnöke, Mary Robnette Kowal különösen kifogásolja a Disney bánásmódját Foster-rel, akit „az egyik legnagyobb science fiction íróként” szólított meg, és aggályosnak tartja, vajon hogyan bánhat a Disney a jóval fiatalabb írókkal. Foster 74 éves.

Szólj hozzá

érdekes hírek harrison ford könyv star wars hír disney fantasy érdekesség friss alien író érdekességek csillagok háborúja george lucas ridley scott aliens science fiction carrie fisher luke skywalker sigourney weaver jon favreau jj abrams mark hamill rian johnson a nyolcadik utas a halál alan dean foster adam driver pedro pascal könyadaptáció daisy ridley az ébredő erő rákos betegség az utolsó jedik cineart disney+ the mandalorian skywalker kora cineartblog novelizáció