2020. nov 23.

Oscar-esélyes lehet az "Alis" című kolumbiai dokumentumfilm

írta: Arany Gergő
Oscar-esélyes lehet az "Alis" című kolumbiai dokumentumfilm

Bár általában kevesebb szó esik róla, érdekes jelöltjei lehetnek az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű/nemzetközi film kategóriájnak is – potenciálisan ilyen lehet mai példánk, az Alis, ami egy nemrég kiadott kolumbiai dokumentumfilmként már több díjat is megnyert.

idfa_forum_alis.jpg

A filmet az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon mutatták be először, ami a jelen körülmények miatt egy december 6-ig tartó online rendezvény. A film máris megkapta a Fórum-díjat, amivel általában a rendhagyóbb, esetleg kreatívabb háttérötlettel bíró dokumentumfilmeket díjazzák.

A filmet egyébként Nicolas van Hemelryck és Claire Weiskopf társrendezők alkották. A film története nyolc fiatal lány életét mutatja be, akik nehéz körülmények között élnek Kolumbia fővárosában, Bogotában. Hogy napjaikat szebbé tegyék, és könnyebben legyenek képesek elfogadni sorsukat, megalkotnak egy képzeletbeli társat, a címszereplő Alis-t.

A fesztivál zsűrije szerint a film nemcsak szép és kifejező, de rendkívül személyes, bensőséges módon mutatja be a szereplők életét a város utcáin. A film egyszerre valóságos és álomszerű: kegyetlen realitással láthatjuk az ottani életet, mellette azonban betekintést kapunk a karakterek fantáziájába, láthatjuk, ahogy a szereplők a valóságtól elfordulva az álmokba menekülnek, reménykednek, hogy életük még lehet jobb.

A film különös oldalról érinti a dokumentumfilmezést, ugyanis sokkal inkább személyes, mint valósághoz ragaszkodó szemszögből mutatja be témáját – és talán épp ezért lehet esélyes Oscar-jelölésre is. A tavaly Oscarra jelölt macedón dokumentumfilm, a Méz-királynő is éppen egyéni hangvételével, és valóságtól elrugaszkodott, filmszerű, mégis valós hangulatával hívta fel magára a figyelmet.

Bár a filmet még nem láttuk, az elmondottak és a fesztiválon elhangzottak alapján komoly esélye lehet az Oscar-jelölésre is. Mivel azonban az idei járványhelyzet miatt a nevezések határidejei is kitolódnak, valószínűleg várnunk kell még, hogy valóban láthassuk a nevezetteket.

Szólj hozzá

blog hírek ajánló hír friss heti Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt