2020. nov 25.

A Netflix 2021-ben megdönthet egy 85 éves Oscar rekordot

írta: Arany Gergő
A Netflix 2021-ben megdönthet egy 85 éves Oscar rekordot

Amióta megjelent az online streamelés, a Netflix befolyása egyre csak gyarapodott a téren – és bár napjainkban számos erős vetélytársa jelent meg a piacon, például az Amazon Prime, a tavaly létrehozott Disney+ vagy a nemrég megjelent HBO Max, továbbra is a Netflix a legjelentősebb név a filmstreamelésben.

2021 nem az első eset lenne, hogy egy Netflixen forgalmazott film válik Oscar-nevezetté – elég csak Martin Scorsese Az ír c. filmjére, Alfonso Cuarón Roma c. filmjére, vagy a tavalyi animációs mezőny esélyes nevezőjére, a kétdimenziós technikával készült Klausra gondolnunk. Ebben az évben azonban a filmgyártás lelassulása, megállása és a mozik bezárása miatt még a szokásosnál is nagyobb jelentőséget kapott a streamerszolgáltató, és valószínűleg több filmet indíthat Legjobb film-kategóriában, mint bármelyik stúdió valaha.

02-oscar-netflix-2_w1200_h630.jpg

A legtöbb Legjobb filmre jelölt alkotás rekordját napjainkig a Metro-Goldwyn-Mayer viseli – amikoris 1937-ben egyszerre öt filmet indítottak a kategóriában: A Libeled Lady, Rómeó és Júlia, San Francisco és a Két város regénye mind esélyes nevezők voltak, a díjat azonban A Nagy Ziegfeld vitte el – akkoriban az MGM számított a legnagyobb hollywoodi vállalatnak, akik rendszeresen esélyes filmeket indítottak Oscar-jelölésre.

Ahogy azonban a filmtechnika egyre fejlődött, és egyre több és több stúdió szállt versenybe az aranyszobrocskákért, a jelölt filmek száma jobban megoszlott a filmgyártás óriásai között. Ritkán fordult elő, hogy egy stúdió egyszerre kettőnél vagy háromnál több filmet indítson a legjobb filmért járó díjért, így az MGM rekordja megdöntetlen maradt.

Mivel azonban idén az online streamerek – köztük a Netflix – vették át a forgalmazás nagyrészét, komoly az esély rá, hogy ez nem marad így sokáig. Jelenleg nemcsak a legtöbb potenciális jelölttel, de a legnagyobb filmkínálattal is ők rendelkeznek világszerte. A mozik zárlata kimondottan jó hatással volt a streamerszolgáltatóknak: mindegyik, így a Netflix is igyekezett a lehető legtöbb érkező film jogait megvásárolni – aminek köszönhetően hozzájuk került az Oscar-esélyes filmek egy jelentős része is. Közéjük tartozik például a Mank (David Fincher), a The Trial of Chicago 7 (Aaron Sorkin), valamint a Chadwick Boseman szereplésével készült Ma Rainey’s Black Bottom (George C. Wolfe) és számos egyéb reményteljes filmalkotás.

Mivel azonban a vírushelyzet miatt meghosszabbították a nevezés határidejét, és magát az Oscar-gálát is áthelyezték februárról áprilisra, korai még tényként hinni az esélyes filmek nevezésében. Előfordulhat, hogy nem csak a Netflix-filmek kerülnek beválasztásra, és a streamerszolgáltatónak nem sikerül megdönteni az MGM hosszú idők óta tartott rekordját. Mivel azonban a mozik zárlata több helyen továbbra is tart, erre viszonylag kevés az esély.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek oscar hír érdekesség friss heti érdekességek Hírek Hír Oscar-díj netfilx cineart Cineartblog cineartblog CineArt 2021 oscar