2020. nov 30.

85 évesen elhunyt David Prowse, az eredeti Darth Vader

írta: Szalai Szimi
85 évesen elhunyt David Prowse, az eredeti Darth Vader

Az első trilógia Darth Vadereként vált ismerté a színész, aki habár csak termetes alakjával és testmozgásával járult hozzá a karakterhez, így is emlékezetessé tudta tenni a legendás sith lordot.  

prowsevader-720x405.png

A főgonosz hangját sajnos nem ő biztosította, hanem James Earl Jones, mivel akcentusa miatt nem tudott volna félelmet keltően beszélni. Azonban 198 centijével és mozgásával tökéletes jelölt volt a szerepre és a klasszikus Star Wars rettegett alakja lett.

David Prowse korábban súlyemelő volt, így részben a sportnak is köszönhette méreteit. Végül színészi pályán kötött ki és Angliában csillogtathatta tehetségét. A Green Cross Code Manben nyújtott alakításával is befutott, amely szereppel a biztonságos közlekedésre hívta fel a figyelmet. Így lett végül a Brit Birodalom Rendjének tagja.


Két nagy hollywoodi nagyágyúval is megismerkedhetett, akik testépítők voltak: Arnold Schwarzeneggerrel, illetve Lou Ferrignóval, aki Hihetetlen Hulkot játszotta a tévésorozatban akkoriban. Velük az 1960-as évek elején megrendezett jótékonysági eseményen Angliát képviselve, mint súlyemelő.


Színészi pályafutása előtt Christopher Reeve Superman szerepére való felkészítésével nyert ismertséget Hollywoodban.


Később feltűnt a britek egyik kedvenc sorozatában, a Ki vagy, Doki?-ban és a Minotaurusz szerepét játszotta.

Szólj hozzá

hír Star Wars Csillagok Háborúja David Prowse Dath Vader