2020. nov 30.

Chris Columbus nyilatkozott a Szörnyecskék 3-mal kapcsolatban

írta: Arany Gergő
Chris Columbus nyilatkozott a Szörnyecskék 3-mal kapcsolatban

A Szörnyecskék (eredeti címén: Gremlins) egyike azoknak a klasszikus popkult-filmeknek, amiket mindenki ismer – ha máshonnan nem, ikonikus karaktereiről. Az 1984-es első rész, amelynek készítésében olyan ma is ismerős nevek vettek részt, mint Chris Columbus, Kathleen Kennedy, Joe Dantel vagy Steven Spielberg, hatalmas sikereket és népszerűséget ért el. Egyszerű története valóságos horrorparódia, amiből nem hiányzik a slapstic és erőszakos humor sem: a fiatal főszereplő ajándékba kap egy imádnivaló teremtményt, a rejtélyes Gizmót, aki az egész család kedvencévé válik rövid időn belül. A kedves kis szőrmókot azonban egy véletlen eseménysorozat alatt víz éri, amitől azonnal osztódni kezd – fajtársairól pedig gyorsan kiderül, hogy korántsem olyan kedvesek és szelídek, mint Gizmó. Mi több, hamarosan undorító, zöld szörnyetegekké változnak – főhőseinknek kell megállítaniuk a katasztrófát, miközben őrült, zöld manók valóságos hadserege pusztítja el a karácsonyra készülődő amerikai kisvárost, ahol éltek.

Amitől a Szörnyecskék igazán emlékezetes maradt, az a film humora – a sokszor abszurd, rajzfilmszerű erőszak rendkívül szórakoztató formát ölt a történetben. Akár kocsmában bulizó, vagy épp a Hófehérke vetítésére beülő szörnyseregről, éneklő manókról vagy kéménybe szorult, Mikulást játszó édesapáról van szó, a szórakozás garantált az egész játékidő alatt. Ráadásul kaotikus világa mellett is megőrzi valahogy karácsonyi hangulatát – tökéletes választás azoknak, akik szeretnének kicsit ráhangolódni az ünnepekre, de elegük van a varázslattal teli családik karácsonyfilmekből, vagy a romantikus komédiákból. A Szörnyecskék sikerét egy kevésbé sikeres, de nem kevésbé szórakoztató második rész követte, ami, ha mással nem is, új poénokkal és még kifinomultabb látványvilággal bővítette elődje világát – onnantól azonban semmit se hallhattunk a káoszimádó zöld bajkeverőkről.

maxresdefault-1182.jpg

Harminc éve már a második rész megjelenésének, azóta pedig csak itt-ott bukkantak fel pletykák egy esetleges harmadik filmről. Nemrég azonban Chris Columbus, az eredeti filmek társírója nyilatkozott a folytatásról: úton van harmadik rész, ráadásul már a forgatókönyvet is megírta hozzá.

Columbus elmondása szerint évek óta kész volt már egy forgatókönyve a filmhez – legelőször 2017-ben próbálta elkezdeni a film gyártását, de különböző jogviták miatt nem volt lehetőség a Szörnyecskék 3 készítésére.

Bár a viták jelenleg is tartanak, a Collidernek adott interjúi alapján Columbus továbbra is nyitott a film forgatására. Célja, hogy a harmadik rész sikeres folytatássá váljon, ami nemcsak újra elhozza a nézőknek az első részben bemutatott őrületet, de hű folytatása marad elődeinek – technikai szinten is! Columbus ugyanis saját elképzelése szerint továbbra is bábok, animatronic-ok segítségével készítené el a címszereplő manókat, ami egyrészt valóban az eredeti filmek hangulatát idézné, másrészt kellemes változást jelentene napjaink CGI-uralta látványvilágában.

Mindenképp biztatóan hatnak a rendező szavai, és bár a forgatás még nem kezdődött meg, reményeink szerint hamarosan lezárulnak a stúdiók közötti jogviták, és ismét viszontláthatjuk a mozivásznakon Gizmót és őrült, pusztító társait.

Szólj hozzá

blog érdekes film mozi hír érdekesség Hírek cineart cineartblog CineArt