2020. dec 03.

Viggo Mortensen nem foglalkozik a filmjét érő LMBTQ kritikákkal

írta: Csurilla Dániel
Viggo Mortensen nem foglalkozik a filmjét érő LMBTQ kritikákkal

A nagyszerű Zuhanás (Falling) című filmet az utóbbi időben számos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a színész-rendező Viggo Mortensenmiért játszott egy homoszexuális karaktert annak ellenére, hogy heteroszexuális”, azonban ezt egy cseppet sem tartja fontosnak a színész.

viggo-mortensen-by-michelle-quance.jpg

Az utóbbi években meghatározó volt Hollywood számára, hogy kiszolgálja az LMBTQ közösség igényeit azzal kapcsolatban, hogy egyes szerepek erejéig nagyobb inkluzivitást tesz lehetővé a szereplőválogatáson. Míg heteroszexuális színészek és meleg szerepek kapcsán nem történik jelentős botrány, addig a transzközösség erőteljesen követeli, hogy transznemű karaktereket csakis transznemű színészek játszhatnak. Michelle Rodriguez a Mindenáron gyilkosban egy férfit alakított, aki nemi beavatkozáson vett részt bosszúból, és emiatt a filmet hatalmas botrány övezte pár évvel ezelőtt. Scarlett Johansson a hírhedt Rub & Tug c. életrajzi filmből az említett kritikák miatt is szállt, és nyilvánosan bocsánatot kért.

Mortensen egy meleg férfit alakít, aki párjával (Terry Chen) együtt nevelik gyermekeiket a Zuhanásban, mely egy apa-fia történet a felejtésről és a másság elfogadásáról. Viggo Mortensen a The Times-nak adott interjújában többek között arról beszél, hogy cseppet sem érdekli őt a casting folyamatában, hogy az adott színész milyen szexuális beállítottságú.

1600417602903_1492x0887_0x0x0x0_1600417621683.jpg

Nézzétek, ebben a korszakban élünk, és úgy gondolom, hogy helyénvaló ezekről a kérdésekről beszélni. Szerintem nem volt probléma az, hogy meleg karaktert játszottam. Emberek arról kérdeznek, hogy a férjemet alakító Terry Chen vajon homoszexuális-e. A válaszom, hogy fogalmam sincs, és nincs pofám megkérdezni valakitől a szereplőválogatáson, milyen nemhez vonzódik.” – mondta Mortensen, majd hozzátette: „Azt meg még kevésbé értem, honnan veszik, nekem milyen a magánéletem. Azt gondolják, hogy teljesen heteró vagyok. Talán igen, talán nem. De őszintén szólva ez az én dolgom. Azt akarom, hogy a filmem, és karakterem ezek nélkül is hatásos legyen. Ha azt gondoltam volna, nem jó ötlet szerepelnem, akkor nem tettem volna meg.”

A Zuhanás az év elején a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, s jelenleg is számos fesztiválsikernek örvend, valamint a kritikák is ünneplik Mortensen és az apját alakító Lance Henriksen kimagasló és elegáns alakítását. A film személyes, intim, precíz és megható.

Szólj hozzá

streaming érdekes hírek ajánló interjú film premier mozi homoszexualitás oscar hír botrány meleg bemutató érdekesség friss scarlett johansson érdekességek david cronenberg viggo mortensen michelle rodriguez filmajánló a gyűrűk ura zuhanás falling lance henriksen aragorn transzneműség fekete özvegy zöld könyv lmbtq heti filmajánló cineart cineartblog oscar-film heteroszexialitás színész-rendező mindenáron gyilkos