2020. dec 07.

ArteKino Fesztivál ízelítő - 1. rész

írta: Siktár Vivi
ArteKino Fesztivál ízelítő - 1. rész

Ahogy már korábban is írtuk, az ArteKino Fesztivál keretein belül idén decemberben 10 fiatal európai rendező filmjeit tekinthetjük meg teljesen ingyen. Az esemény idén 45 országból nézhető, s az alkotások magyar felirattal is elérhetőek.

A repertoárból 5 film ajánlóját mutatjuk be, s következő héten a maradék ötről is érkezik az ízelítőnk!

open_graph_image.png

 

1Love Me Tender, 2019. Rendezője a svájci-perui származású Klaudia Reynicke.
Locarno Nemzetközi Filmfesztivál, 2019 – hivatalos versenyfilm
Toronto Nemzetközi Filmfesztivál, 2019 – hivatalos versenyfilm

Egy agorafóbiás lány, Seconda életét bemutató nagyjátékfilm, melyben hősnőnk kilenc hónapnyi alsóneműben töltött, macskát hergelős otthonléte után magára ölti kék kezeslábasát, hogy szembenézzen a ’vadonnal’ (külvilág), az apja és anyja utáni maradt űrrel, a túlélés lehetőségeivel és persze saját félelmével. Mindezt a film depresszív sallangoktól mentesen, játékossággal és groteszk humorral mutatja ábrázolja.

 

2. Sébastien Tellier: Many Lives, 2020. Rendezője a francia származású François Valenza.
FAME 2020.

A csaknem 8 évig készült dokumentumfilm egy folyton megújuló, szélsőségekben gondolkodó és alkotó tehetség, Sébastien Tellier portréja. Az interjúkon, felkutatott home videókon és a barátok, pályatársak kommentjein keresztül képet kapunk egy olyan művészről, aki a cselédszobában felvett első lemezétől egészen az Eurovíziós Dalfesztiválig jutott, s mindeközben folytonos kreatív gyarapodás színesíti repertoárját.

 

3. Full Contact, 2015. Rendezője a holland származású David Verbeek.
Toronto Nemzetközi Filmfesztivál, 2015 – hivatalos versenyfilm
Rotterdam Nemzetközi Filmfesztiváll, 2016 – Limelight versenyfilm

Egy, az afganisztáni konfliktusban résztvevő amerikai, Ivan történetén keresztül bemutatott lélektani utazás. A személytelen, drónrepülővel dolgozó, terroristákat kiiktató katona egy nap hatalmas hibát vétve egy iskolát tesz a földdel egyenlővé. Az elszigetelődésbe menekülés, a dühvel, halállal és bűntudattal való együttélés és szembenézés története, ahol a feloldozás sem a szomszéd utcában keresendő.

 

4. Negative Numbers, 2019. Rendezője a grúz származású Uta Beria.
Római Nemzetközi Filmfesztivál, 2019 – nemzetközi hivatalos versenyfilm

Valós események, leírt anekdoták nyomán készült, kvázi fikciós rekreációja a 2000-es évek tbiliszii (Grúzia) javítóintézetében. Két hivatásos, kiöregedett rugby-veterán elhatározza, hogy megtanít egy játékot a bentlakókkal, ahol a hétköznapokat a börtöni hierarchia uralja, ám a pályán, az edzések alkalmával ez megszűnik, s egy csapásra mindenki egyenlővé válik. Film a bezártságról és az ebből adódó frusztrációkról, a kiszolgáltatottságról, az erőszakról és a „jó és rossz oldalakról, választásokról”.

 

5. Motherland, 2019. Rendezője a litván-amerikai származású Tomas Vengris.
Busan Nemzetközi Filmfesztivál, 2019 – Flash Forward

Egy frissen elvált anyuka és kisfia 1992-ben felkerekedik Amerikából, hogy a szovjet blokktól elszakadt Litvániában visszaszerezzenek egy családi birtokot. Mindezt a kisfiú, Kovas szemszögéből látjuk, így a gyermeki tudat előtti valóság eleve titkokkal és elhallgatásokkal ritkított, s nagy hangsúlyt kap a litván táj szépsége, valamint az anya és a gyermeke közötti kapcsolat. Vengris története igencsak személyes ihletésű, hiszen ő maga litván bevándorlók gyermekeként született, s nevelkedett az Egyesült Államokban, így finomság és őszinteség járja át témáját. 

Szólj hozzá

érdekes ajánló előzetes film mozi youtube fesztivál franciaország trailer hír hollandia toronto érdekesség svájc grúzia érdekességek filmajánló full contact ingyen film litvánia locarno love me tender motherland fesztiválfilm cineart cineartblog artekino artekino fesztivál sébastien tellier many lives negative numbers klaudia reynicke françois valenza david verbeek uta beria tomas vengris