2020. dec 14.

A Disney egyre nagyobb hangsúlyt helyez a DisneyPlus fejlesztésére

írta: Arany Gergő
A Disney egyre nagyobb hangsúlyt helyez a DisneyPlus fejlesztésére

Több mint egy éve, hogy a Disney elindította saját streamerszolgáltatóját, a Disney+-t, hogy az online filmezés terén is kivegye részét a versenyből. Nem volt még olyan népszerű vagy jelentős, hogy felvegye a versenyt a Netflix-el, de gyorsan fejlődött és induló címe, a rendkívül sikeres The Mandalorian tökéletes volt arra, hogy népszerűsítse a szolgáltatót. 2020-ban azonban az egészségügyi helyzet közvetett hatással volt a filmforgalmazásra is – a mozizárlatoknak köszönhetően egyedüli forgalmazási lehetőségként a streamerszolgáltatók voltak jelen, ez pedig jelentősen felgyorsította a Disney+ fejlődését is. A Disney fokozatosan egyre több figyelmet fordított az online filmezős platformjára, és ez a közeljövőben se fog változni.

153080_tw1_7405.jpg

A Warner Bros. múltheti bejelentését követően – miszerint minden 2021-es filmjük egyszerre fog megjelenni mozikban és az HBO Max streamerszolgáltatón – egyértelműnek tűnik, hogy a Disney sem maradhat el a versenyben, és sokkal több tartalmat tesznek elérhetővé online felületükön. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a Disney a Warnerhez hasonló radikális lépésre szánná magát – az elmúlt egy év bővítésének hatására a Disney+ meglehetősen magas számú, több mint 80 millió fizető feliratkozóval rendelkezik, így nem kell különösebben küzdenie azért, hogy nagyobb felhasználóbázist építsen ki magának. Ugyanez például kevésbé mondható el az HBO Max-ról, ami idén májusban alakult, ráadásul nem rendelkezik olyan címekkel, amelyek akár önmagukban elegendők lehetnek feliratkozók szerzésére – mint amilyen a Disneynek a The Mandalorian. A 2021-es Warner-filmek valószínűleg erősen megnövelik majd az HBO Max feliratkozóinak számát, és biztos alapot teremtenek a szolgáltatónak, a Disneynek azonban emiatt már nem kell aggódnia.

Nem kizárt azonban ennek ellenére sem, hogy legtöbb új filmjük a Disney+-on fog debütálni. A 2021-re tervezett élőszereplős adaptációk – mint a 101 kiskutya előzményeként készülő Cruella, vagy a Pinokkió-remake – valószínűleg a Disney+-on fognak megjelenni. Ebben az esetben valószínűleg hasonló eljárás keretein belül válnak megtekinthetővé, mint a hamarosan megjelenő animációs filmjük, a Soul. A Pixar-filmet eredetileg mozikba szánta a Disney – az egészségügyi helyzet miatt végül mégis a streameroldalon végezte, hogy karácsonytól megtekinthető legyen a feliratkozóknak, minden további nélkül. Az érkező nagyobb címek esetében azonban – mint pl. a Marvel 2021-es Fekete Özvegy-filmje – könnyen lehet, hogy a filmek megtekintéséhez külön díjat kell fizetni online is – akárcsak az idén a Mulan megjelenésekor történt. Ez leginkább egy „online mozizás” rendszeréhez hasonlítana – a film megjelenését követően csak külön díj fizetésével válna elérhetővé, majd később egyszerűen hozzákerül a kínálathoz – a többi, jelenleg is elérhető filmhez hasonlóan.

A mozik számára a Warner lépése egyértelműen hatalmas nehézséget jelent – ha azonban a Disney is több filmet mutatna be az online felületeken, mint mozikban, az valóságos katasztrófa lenne a moziipar számára, hiszen főként a Disneyhez tartoznak a legnagyobb jegybevételeket hozó filmek.

Azt nem tudni egyelőre, mennyire lesz radikális a változás, és a filmek mekkora része fog mozik helyett a Disney+ra kerülni, az viszont biztos, hogy a Disney komolyan gondolja döntését: nemrég közzétett nyilatkozatuk alapján 2024—ig a Disney körülbelül 14-16 milliárd dollárt készül költeni az online platform tartalmának bővítésére – ez az érték pedig már a Netflix-el vetekszik. Ha a filmjeik meg is jelennek a mozikban, azzal egyidőben, vagy legalábbis rövidesen a streamerplatformokon is közzéteszik őket. És bár a stúdió jelenlegi álláspontja szerint a mozis megjelenés és a streamelés fontossága egyenrangú, a jelek szerint egyre inkább a streamelés válik a stúdió elsőszámú prioritásává. A márciusi mozis bemutatóra tervezett Raya and the Last Dragon, a Disney legújabb animációs filmje is ennek eredményeképpen csúszott át az online platformokra: mozis megjelenés helyett a Soul mintájára, online lesz megtekinthető.

Bár szinte minden jel arra mutat, hogy a Disney leginkább az online platformok fejlesztését és bővítését tartja szem előtt, arról nincsenek információk, hogy mindez milyen mértékben fog megvalósulni – a bizonytalan helyzetben pedig a Disney nagyon gyorsan változtathat is egy-egy kiadott álláspontján, és a mozira tervezett filmek könnyen kerülhetnek Disney+ bemutatásra. A mozik számára kulcsfontosságú lesz a Disney üzletpolitikája, hiszen újabb nagy csapás lenne a moziiparra, ha teljesen megfosztaná őket a stúdió a legnagyobb bevételeket hozó filmektől.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek hír disney érdekesség Hírek Hír cineart disney+ Cineartblog cineartblog CineArt