2020. dec 16.

A Bostoni Filmkritikusok szerint a Nomadland az év filmje

írta: Csurilla Dániel
A Bostoni Filmkritikusok szerint a Nomadland az év filmje

nomadland12-620x350.jpg

A velencei Arany Oroszlán, a lengyel Camerimage, valamint a Torontói Filmfesztivál után a Boston Film Critics is kiemelten díjazta Chloé Zhao (A rodeós) új filmjét, a Frances McDormand főszereplésével készült Nomadland-et.

Az Oscar-esélyes Nomadland többek között a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Chloé Zhao) és a legjobb operatőrnek (Joshua James Richards) járó elismerést vihette haza a Bostoni Filmkritikusok díjátadója jóvoltából. A film a 2008-as gazdasági válság alatt játszódik, és egy nomád csoporthoz csatlakozó nő igaz történetét mutatja be. A díjazással egyidőben a Nomadland egyébként megkapta első előzetesét is.

Eliza Hittman Never Rarely Sometimes Always c. abortusz-témájú felnövéstörténetének főszereplője, Sidney Flanigan a legjobb színésznőnek járó elismeréssel büszkélkedhet, mely jelentős Oscar-versenyzővé teheti a 21 éves színészt. A remek film talán a 2020-as év egyik legjobb függetlenfilmje, mely ugyancsak megjelenhet április 25-én az Akadémia jelöltjei között.

neverrarelysometimesalwaysmain599_t600.jpg

Anthony Hopkins egyaránt díjazásban részesült a The Father főszerepéért. Legutóbb a brit színész A bárányok hallgatnak emblematikus férfi főszerepéért díjazta a BSFC 1991-ben. Bár tavaly Adam Sandler lett a legjobb férfi színész, nem volt elegendő a Csiszolatlan Gyémántnak, hogy Oscar-versenyzővé magasodjon. Hopkins jelölése a követhető Oscar-gálán azonban szinte borítékolható az időskori demenciáról szóló film kapcsán.

A kritikusok a Sound of Metal férfi főszerepét egyaránt díjazták Paul Raci fantasztikus alakításáért. A siketnéma férfinek ez első filmszerepe, és hatalmasat alakít. Hasonló kritikuskedvenc volt a Minari női mellékszereplője, Yuh-jung Youn alakítása, azonban Charlie Kaufman A befejezésen gondolkozom vitte haza a legjobb forgatókönyv díját, míg a legjobb idegennyelvű film a román Collective c. dokumentumfilm lett.

sound-of-metal-1-e1607619826504.jpg

A nyertesek teljes listája itt tekinthető meg.

Mi rendkívül bizakodunk, hogy a függetlenfilmeket egyaránt díjakban (vagy legalább jelölésekben) részesítheti 2021-ben az Akadémia. Ha nem lett volna ez a sanyarú mozis év, akkor talán a Nomadland, a The Father, A befejezésen gondolozom, a Minari, a Sound of Metal, illetve a Never Rarely Sometimes Always sosem kapott volna ekkora elismerést.

Szólj hozzá

érdekes hírek ajánló film star wars hír érdekesség friss érdekességek johnny depp dokumentumfilm filmajánló anthony hopkins a bárányok hallgatnak mads mikkelsen frances mcdormand collective Oscar Oscar-díj riz ahmed oscar-jelölés zsivány egyes heti filmajánló cineart cineartblog nomadland oscar-esély oscar-film sound of meatl bostoni filmkritikusok