2020. nov 20.

Ők lehetnek 2021-es Oscar-gála esélyes forgatókönyvírói

írta: Csurilla Dániel
Ők lehetnek 2021-es Oscar-gála esélyes forgatókönyvírói

Nemrég az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) bejelentette, hogy díjátadója 2021. március 21-én került megrendezésre, s a közelgő 2021-es Oscar-díjra egy hónappal később, 2021. április 25-én fog sor kerülni. A forgatókönyvírók lassan reflektorfénybe kerülnek, ahogyan kikerült a Final Draft Awards győzteseinek listája. A díjátadó 2021. március 2-án lesz, és Sofia Coppola (Felkeverve), Steve McQueen (12 év rabszolgaság, Small Axe), illetve Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása) neve is a díjazottak között szerepel.

aaron-sorkin-headshot-credit-to-masterclass.jpg

Az, hogy ki veheti át az Oscar-díjat az Adaptált és Eredeti Forgatókönyv kategóriájában, kezd kirajzolódni, ahogyan a Netflix gőzerővel folytatja Oscar-kampányát A chicagói 7-ek tárgyalása színészei és az író-rendező Aaron Sorkin nevével, aki márciusban abban az elismerésben részesül, hogy átveheti a Final Draft Awards Zeitgeist-díjat, mely „azon írónak járó érdem, akinek erőteljes hanga kultúránkhoz és a világ alakulásához szól”.

Steve McQueen, az Oscar-díjas 12 év rabszolgaság rendezőjének, új sorozata a Small Axe kapja a TV Storyteller-díjat, míg Sofia Coppola a Bill Murray és Rashida Jones főszereplésével készült Felkeverve megírásáért a Film Storyteller-díjat veheti át. A Final Draft Awards további két kategóriát indít a feltörekvő tehetségeknek filmben és televízióban egyaránt, mely a New Voice-díj. Ennek várományosai televíziós programban Ramy Youssef a Ramy c. Hulu sorozatért, illetve játékfilmben Radha Blank a Netflix-en debütáló A negyvenéves változat megírásáért.

000_par2003121348525-e1597846846879-1024x576.jpg

Sorkin és Coppola neve előtérbe került az Oscar-kapcsán, és hamarosan a WGA is bejelenti jelöltjeinek listáját 2021. február 16-án. Míg a WGA díjátadó előfutára a Final Draft Awards, addig ugyanezt elmondhatjuk a Golden Globe és az Oscar-díj esetében. Az Arany Glóbusz 2021. február 3-án jelenti be jelöltjeit a febriár 28-i gálára.

Az Oscar-díjra legesélyesebb írók a fent említett alkotókon kívül Adaptált Forgatókönyv kategóriában Chloé Zhao (Nomadland), Kemp Powers (One Night in Miami), Ruben Santiago-Hudson (Ma Rainey: A blues nagyasszonya), Florian Zeller (The Father), Paul Greengrass (A kapitány küldetése), Charlie Kaufman (A befejezésen gondolkozom) és Armando Ianucci (David Copperfield rendkívüli élete).

spike-lee-joe-lewis-e1578582284261.jpg

Az Akadémia másik legrangosabb írói kategóriájára 2021-ben az Eredeti Forgatókönyv rendkívül eselyes Aaron Sorkin és Sofia Coppola, azonban Jack Fincher (Mank), Spike Lee (Az 5 bajtárs), Pete Docter (Lelki ismeretek), Viggo Mortensen (Falling) és Eliza Hittman (Never Rarely Sometimes Always). Ez a kategória évről évre meglepetésekkel jár, még egy olyan sanyarú esztendőben is, mint 2020. Így könnyen elképzelhető, hogy olyan filmek is előtérbe kerülnek, mint a Palm Springs, a Sound of Metal, a Történetek a végtelenségről, a Családi fészek, a Tenet, a Spontaneous vagy a Pieces of a Woman.

Szólj hozzá

érdekes hírek oscar hír soul steve mcqueen érdekesség marvel érdekességek jude law viggo mortensen bill murray pixar anthony hopkins tom hanks christopher nolan netflix david fincher paul greengrass gary oldman spike lee aaron sorkin frances mcdormand sofia coppola charlie kaufman tenet Mundruczó Kornél Oscar-díj oscar-jelölés chadwick boseman mank cineart cineartblog lelki ismeretek a chicagói 7-ek tárgyalása felkeverve nomadland oscar-esély oscar-film a kapitány küldetése