2020. nov 06.

Netflix vs. Amazon: Oscar latolgatás mellékszereplői kategóriában

írta: Csurilla Dániel
Netflix vs. Amazon: Oscar latolgatás mellékszereplői kategóriában

Az Oscar-díj egyik legvitatottabb vezető kategóriája a mellékszereplői aranyszobrocska általi elismerés, melyre tavaly a stúdiók mértéktelen díjkampányával olyan veterán színészek pályáztak, mint Tom Hanks (Egy kivételes barát), Anthony Hopkins (A két pápa) és Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood), mely utóbbi méltán kapta a mellékszereplői Oscar-díjat. Azonban az idei verseny lesz minden bizonnyal a leghúzósabb.

Aaron Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalása c. filmjének sztárjait a Netflix az értesülések szerint mind mellékszereplői kategóriában indítja, akik közül Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Frank Langella, Mark Rylance és Eddie Redmayne mind erőteljes alakítást nyújtottak.

trial-of-the-chicago-7-header-750x400_1.jpg

Regina King kimagaslóan pozitív kritikákat kapó rendezői debütálása, a One Night in Miami c. film kapcsán a többnyire ismeretlen színészekből álló társulat okozhat meglepetéseket, melynek tagjai Kingsley Ben-Adir (Malcolm X), Eli Goree (Cassius Clay), Aldis Hodge (Jim Brown) és Leslie Odom Jr. (Sam Cooke). A film az azonos című Broadway színdarab feldolgozása, mely számos, ikonikus polgárjogi személy fikciós találkozásáról szól Miamiban. A filmet az Amazon Prime forgalmazza.

Azonban szintén beköszönhet az August Wilson (Fences) darabjából készült Ma Rainey: A blues nagyasszonya c. Netflix alkotás is, melyet George C. Wolfe rendezett, és Denzel Washington az executive producere. A Ma Rainey-ben utoljára láthatjuk a tragikusan elhunyt Chadwick Bosemant Viola Davis mellett. A film az 1920-as évek blues-világában játszódó kamaradráma.

da-5-bloods-review-spike-lee-chadwick-boseman.jpg

Hogy a One Night in Miami mely sztárjait versenyezteti Chadwick Boseman és Sorkin impozáns szereplőgárdája ellen, arról még nincs pontos értesülés. Boseman Spike Lee Az 5 bajtárs című filmjéért is esélyes a mellékszereplői Oscar-díjra, azonban nem szabad elfeledkezni Bill Murray a Felkevervében nyújtott alakításáról sem. Fontos színészi Oscar-film lehet David Fincher Mankje és a Frances McDormand-féle Nomadland is a 2020-as mezőnyben, ahogyan Ron Howard-rendezte Hillbilly Elegy kapcsán Glenn Close és a Charlie Kaufman által készített A befejezésen gondolkozom női mellékszereplője, Toni Collette sem kihagyható.

glenn-close-8f34696.jpg

Annyi bizonyos, hogy kegyetlenül erős lesz az idei Oscar-díj mellékszereplői kategóriája, és a Netflix ellen 2020-ban csak az Amazon veheti fel a versenyt.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló oscar hír érdekesség friss érdekességek brad pitt toni collette sacha baron cohen bill murray quentin tarantino glenn close anthony hopkins tom hanks david fincher gary oldman spike lee ron howard aaron sorkin charlie kaufman viola davis eddie redmayne oscar-díj Hírek Hír regina king chadwick boseman mank mark rylance cineart Cineartblog cineartblog CineArt felkeverve 2021 oscar