2020. dec 16.

Angol szinkronnal is látható lesz a Ghibli stúdió új filmje, az Earwig and the Witch

írta: Arany Gergő
Angol szinkronnal is látható lesz a Ghibli stúdió új filmje, az Earwig and the Witch

A japán Ghibli animációs stúdió megosztó, CGI-technológiát alkalmazó új filmje, az Earwig and the Witch, angol szinkronos változatban is megtekinthető lesz a közeljövőben – ennek elsődleges oka pedig az Oscar-jelöltetés. A szinkron készítését a GKIDS Film végzi majd – egy new yorki filmes cég, akik elsősorban animációs filmek forgalmazásával foglalkoznak, köztük számos díjnyertes filmmel is.

109824.jpg

Az Earwig and the Witch mindenképp az év meglepetésének számított a Ghibli Stúdiótól – kinek kellemes, kinek inkább negatív meglepetésnek. A filmet egyébként a stúdiót is megalapító Hayao Miyazaki fia, Goro Miyazaki rendezte, és a stúdió legelső próbálkozása volt a digitális 3D-animáció terén – ennek köszönheti vegyes fogadtatását is. A stúdió munkásságának rajongói többségében úgy gondolják, felesleges volt szakítani a klasszikus, kétdimenziós stílustól, a jelek szerint azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a film Oscar-jelölésért indulhasson.

A jelölés érdekében készül el a filmhez az angol szinkron is. A szinkronizáló munka vezetője az Oscar-jelölést is kapott Richard E. Grant (Megbocsátasz valaha?), valamint Kacey Musgraves (Golden Hour) és Dan Stevens (Legion). A hatszoros Grammy-díj nyertes Kacey Musgraves ezenkívül elkészíti a filmben hallható egyik eredeti dal, a „Don’t disturb me!” (Ne zavarj!) angol változatát is.

A gyerekkönyvön alapult Earwig and the Witch egyébként egy fiatal lányról, Earwig-ről szól, aki egy gyermekotthonban éli napjait, nem tudva arról, hogy édesanyja – akit sohasem ismerhetett – varázserő birtokosa volt, amit ő is örökölt tőle. Élete azonban egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor új nevelőszülőkhöz kerül, ahol lépten-nyomon egyre különösebb titkokat fedez fel – köztük saját rejtett képességeit is.

Bár a film érezhetően első próbálkozása a Ghibli Stúdiónak ezen a területen – és ezért elsőre idegennek tűnhet a japán stúdiótól megszokott stílusú filmek között – komoly lehetőségek vannak a Ghibli CGI-filmjeiben is. Az Earwig and the Witch textúrái és látványa szokatlanok, animációs szempontból azonban eléggé érdekes, hangulatos mozgásokkal dolgoztak a készítők, ami a jövőben sokat finomodhat még, más CGI-filmek esetében. A klasszikus stílus rajongóinak sem kell félniük, a stúdió bejelentett munkái ugyanis egytől egyik kétdimenziós animációval készülnek majd, melyek közül legalább egyet maga Hayao Miyazaki fog rendezni.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír heti érdekességek ghibli Oscar Hírek Hír Oscar-díj cineart Cineartblog cineartblog CineArt