2020. dec 28.

Szerelem a koronavírus idején: Songbird – kritika

írta: Csurilla Dániel
Szerelem a koronavírus idején: Songbird – kritika

Senki sem érti, hogy miért, de Michael Bay elhatározta, hogy készít a világjárvány idején egy mutálódott koronavírusról szóló romantikus akciófilmet. Bár a robbantgatásairól, az elnagyolt karaktereiről és az igénytelen filmnyelvéről elhíresült rendező pusztán producerként van jelen, a híresztelések szerint annyira nem szerette Adam Mason rendező munkáját az akciójeleneteknél, hogy Bay saját kezébe vette az irányítás, és maga állt az „izgalmasabb” jelenetek erejéig a kamerák mögé. Ez lett a Songbird, az első koronavírus-romantikus akció-thriller.

songbird-2_1.jpg

2024-ben a pandémia továbbra is szedi áldozatait százmilliónyi halott után, és a kiválasztott immunis embereken kívül mindenki otthonában ragadt. Nico (KJ Apa) egy jogászból lett csomagfutár, akinek testében kifejlődött az ellenanyag, viszont szerelme, Sara (Sofia Carson) a négy fal közé kényszerült. A Rómeó és Júlia-inspirálta járványfilmben a szerelmespár az ajtón keresztül kommunikál, de Nico elhatározza, hogy megszegve az előírásokat kimenekíti szerelmét a fogságból.

A történet többnyire Nico küzdelméről szól, amint egy meghamisított karperec után kutat Los Angelesben, hogy megszöktesse Sara-t. Ugyanakkor érthetetlen okoknál fogva jelentős szerepet kap a Nico útját egyszerre nehezítő és támogató Griffin család a megalomániás Bradley Whitford karakterével, aki hátrahagyja beteg kislányát és csalja az otthon ragadt feleségét Alexandra Daddario színésznőből lett streamer/ prostituált figurájával. A Griffin-feleséget Demi Moore alakítja, aki meg akarja védeni gyengélkedő kislányát a koronavírustól. Daddario karaktere ezalatt viszonyt kezdeményez az interneten Paul Walter Hauser-rel, aki egy háborús veterán bőrébe bújik. Mindeközben Peter Stormare egy Nico-hoz hasonlóan immunis karaktert alakít, s a színész ismét egy pszichopata tömeggyilkost játszik, azonban a törvény oldalán. A kialakult rendőrállamban burjánzik a korrupció, s a hatóságok minden potenciális fertőzöttet gettókba zárnak.

songbird.jpg

(SÓHAJ)

A 84 perc hosszúságú filmben rengeteg minden történik, azonban a kontár forgatókönyv, a csapnivaló rendezés, Michael Bay idegesítő vágástechnikája, a tévéjátékos színészi játék és az ízléstelen, pocsék, alantas tematika teljesen nézhetetlenné teszi az egyébként is klisés történetet. A Songbird minden ponton erősen aggályos, és filmként megbukik, korlenyomatként pedig hatalmas hazugság. A csekély mennyiségű akciójelenet éppen olyan nevetséges és képzavaros, mint a filmben véletlenszerűen felbukkanó popzenék tömege.

Adam Mason ne kerüljön még egyszer kamerák mögé, és Hollywood is felejtse szépen el a traumák, a haldoklók és a halottak kizsákmányolását, ugyanis ez a hányingerkeltő förmedvény nem alkalmas emberi fogyasztásra. A világkép kaotikus, a film tematikai szempontból zavarodott, a színészeknek pedig fogalmuk sincs, hogy mibe keveredtek.

songbird-movie-review-2020.jpg

A Songbird egyetlen értékelhető pontja a mindig remekül alakító Hauser jelenléte, viszont maga a karaktere éppen annyira tisztázatlan és zavaros, mint a film maga. Erős küzdelem alakult ki bennem, hogy pozitívumokat emeljek ki a film kapcsán, viszont képtelen vagyok rá.

Miért készült el? Ki gondolta, hogy jó ötlet? Milyen politikai és szociális vonzata van annak, ha valaki megszegi a házikarantént? Miért zsigerelik ki a járványhelyzetet? Miért szórakoztató a halottakból és a korrupcióból filmet készíteni? Senki nem volt, aki elmondta volna Michael Bay-nek és a bagázsának, hogy nem működhet egy Rómeó és Júlia-sztori a világjárvány idején? Tényleg erre van szüksége a világnak?

songbird-movie.jpg

Összegzésként senkinek nem ajánlom. Amennyiben valaki rávetemedik a Songbird megtekintésére, úgy szerelkezzen fel a kellő alkoholmennyiséggel, hogy elviselhesse a fejfájdító és idioszinkráziába hajló, technikailag amatőr kivitelezést, a röhejes történetvezetést és a silány színészi játékot. A Songbird egyedül annak a korlenyomata, hogyan használja előnyére egy szociopata filmkészítő milliók halálát.

A film december 11-től elérhető az interneten és lakossági forgalmazásban.

 

Szólj hozzá

érdekes kritika érdekesség vakcina trump érdekességek demi moore transformers baywatch halálozás clint eastwood filmajánló michael bay karantén mark wahlberg songbird világjárvány ryan reynolds oltóanyag peter stormare biden pandémia dwayne johnson zac effron deadpool alexandra daddario get out bradley whitford riverdale tűnj el cineart cineartblog koronavírus covid-19 covid kj apa sofia carson esetszám paul walter hauser richard jewel