2021. jan 08.

Újabb függetlenfilmet díjaztak az amerikai kritikusok

írta: Csurilla Dániel
Újabb függetlenfilmet díjaztak az amerikai kritikusok

Ahogyan egyre közelebb kerülünk az Oscar-díj április 25-i időpontjához, úgy nem árt figyelembe venni a számos filmkritikai díjátadót. A hét legfrissebb díjazottjai az Észak-Karolinai Filmkritikusok Díjátadójából (North Carolina Film Critics Association) kerültek ki.

minari-2.jpg

Lee Isaac Chung ázsiai bevándorlókról szóló függetlenfilmje, a szinte teljesen koreai nyelvű Minari lett a Legjobb Film. Az 1980-as évek gazdasági közegében játszódó Minari egy intergenerációs filmdráma a családról, az amerikai álomról és a kultúra megőrzéséről Steven Yeun-nal (The Walking Dead), Han Ye-ri-vel, Yeo-jeong Yoon-nal és Will Patton-nel a főszerepben. A film megelőzte az Ígéretes fiatal nőt, a Nomadland-et, Az 5 bajtársat és A chicagói 7-ek tárgyalását a Legjobb Film kategóriájában.

Azonban továbbra is elsöprő sikert tudhat magának Chloé Zhao, a Frances McDormand főszereplésével készült Nomadland alkotója, aki hazavihette a Legjobb Rendező díját. Ez a kategória különösen erőteljes volt, ugyanis Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő), David Fincher (Mank), Regina King (Egy éjszaka Miamiban) és Spike Lee (Az 5 bajtárs) is jelölést kapott az észak-karolinai filmkritikusoktól.

https_bucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984_s3_amazonaws_com_public_images_58a30181-164d-4ed7-966a-ef94d1df066b_1920x1036.png

A Legjobb Férfiszínész díját Delroy Lindo (Az 5 bajtárs) nyerte, s megelőzte a szintén jelölt Chadwick Boseman-t (Ma Rainey: A blues nagyasszonya), Anthony Hopkins-t (The Father), Riz Ahmed-et (Sound of Metal), illetve Steven Yeun-t. Mindezidáig szinte az összes kritikusi díjátadó esetében ezen kategória díját Boseman főszereplői alakításának ítélték.

Frances McDormand lehengerlő játékát díjazták a filmkritikusok a Legjobb Színésznő elismerésével, azonban a jelöltek közül Viola Davis (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) és Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) is mélyre becsült alakításokat nyújtottak tavalyi szerepeikben. További jelöltek voltak meglepő módon az eddig elfeledettnek hitt Jessie Buckley (A befejezésen gondolkozom) és Elisabeth Moss (A láthatatlan ember).

trial-chicago-7.png

A chicagói 7-ek tárgyalásában szereplő Sacha Baron Cohen lett a Legjobb Férfi Mellékszereplő, aki lekörözte Chadwick Boseman-t (Az 5 bajtárs), Bill Murray-t (Felkeverve), Paul Raci-t (Sound of Metal), illetve David Strathairn-t (Nomadland). Bár Boseman és Raci Oscar-jelölése szinte garantálható, Aaron Sorkin jogi sztárparádéjából valóban Cohen nyújtotta az egyik legemlékezetesebb alakítást, így számítunk a brit színészre áprilisban.

A Minari szeretetteljes, ám hóbortos nagymamáját játszó Yeo-jeong Yoon lett a Legjobb Női Mellékszereplő. További jelöltek voltak ezen kategóriában az élvonalas Oscar-versenyzőnek számító Amanda Seyfriend (Mank), az elsőfilmes Maria Bakalova (Borat 2), valamint Toni Collette (A befejezésen gondolkozom) és Olivia Colman (The Father).

nomadland-francis-mcdormand_3.jpg

A Legjobb Eredeti Forgatókönyv díját egyaránt a Minari nyerte kiemelkedve a nívós kategóriából Az 5 bajtárs, a Mank, az Ígéretes fiatal nő és A chicagói 7-ek tárgyalása szövegkönyvei közül, míg a Nomadland vitte haza a Legjobb Adaptált Forgatókönyvet, mely kategóriában további jelölt volt a First Cow, A befejezésen gondolkozom, az Egy éjszaka Miamiban, illetve a Ma Rainey: A blues nagyasszonya.

A Nomadland fényképészete bizonyult a Legjobb Operatőrnek járó díjra legérdemesebbnek a kritikusok szerint, azonban a Tenet, a Mank, Az 5 bajtárs és A kapitány küldetése egyaránt jelölést kapott. A Legjobb Animációs Film és a Legjobb Filmzene díját a Lelki ismeretek nyerte. A Még egy kört mindenkinek lett a Legjobb Idegennyelvű Film. A Legjobb Vizuális Effektek elismerését a Tenet kapta, illetve A Dick Johnson halálainak ítélték a Legjobb Dokumentumfilm díját.

Szólj hozzá

érdekes hírek hír soul disney animáció érdekesség friss érdekességek díjátadó sacha baron cohen bill murray pixar anthony hopkins netflix mads mikkelsen david fincher gary oldman spike lee aaron sorkin frances mcdormand robert pattinson függetlenfilm the walking dead eddie redmayne elisabeth moss steven yeun oscar-díj tenet Christopher Nolan olivia colman chadwick boseman mank a szolgálólány meséje cineart cineartblog lelki ismeretek ígéretes fiatal nő nomadland minari