2021. jan 13.

Ezek a filmek lettek a Gotham Awards nyertesei

írta: Csurilla Dániel
Ezek a filmek lettek a Gotham Awards nyertesei

Tavaly novemberben kikerültek a 30. Gotham Awards jelöltjei, és hétfőn végre átadásra kerültek a „függetlenfilmes Oscar-díjnak” becézett gála díjai is. Chloé Zhao (Nomadland), Radha Blank (A negyvenéves változat), Chadwick Boseman, Viola Davis és Steve McQueen is díjat kaptak, ahogyan a Sound of Metal-ról és A chicagói 7-ek tárgyalásáról sem feledkeztek meg.

nomadland.jpg

A Chloé Zhao Nomadland-je nyerte a Legjobb Film elismerését és a Közönségdíjat, míg a Legjobb Forgatókönyv díján osztozott Radha Blank elsőfilmes rendező, aki A negyvenéves változatot jegyezte és Dan Sallitt, aki a Fourteen c. függetlenfilm író-rendezője.

A Legjobb Dokumentumfilm díja ugyancsak két filmnek dukált, melyek a Garrett Bradley által rendezett Time és Ramona S. Diaz A Thousand Cuts c. dokumentumfilmje. A Legjobb Külföldi Film díját az Identifying Features c. spanyol-mexikói koprodukciónak ítélték. A The Vast of Night rendezéséért Andrew Patterson nyerte a Bingham Ray Legígéretesebb Filmkészítőknek Járó Díjat.

sound-of-metal-696x441.jpg

Színészi téren Riz Ahmed a Sound of Metal-ban nyújtott alakításáért hazavihette a Legjobb Férfiszínész díját, míg Nicole Beharie a Miss Juneteenth-ért a Legjobb Színésznő elismerését kapta. A Legígéretesebb Színész az Egy éjszaka Miamiban egyik kiemelkedő mellékszereplője, Kingsley Ben-Adir lett, azonban Különdíjas lett Chadwick Boseman és Viola Davis a Ma Rainey: A blues nagyasszonya miatt, valamint Steve McQueen (Kis fejsze), Ryan Murphy és Jeffrey Wright.

A Legjobb Színészi Társulat díját Aaron Sorkin rendezésében A chicagói 7-ek tárgyalása kapta, mely olyan sztárokat vonultat fel, mint Yahya Abdul-Mateen II, Sacha Baron Cohen, Daniel Flaherty, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Frank Langella, John Carroll Lynch, Eddie Redmayne, Noah Robbins, Mark Rylance, Alex Sharp és Jeremy Strong.

watchmen-2-1557338941.jpg

A Legjobb Sorozat (40 perc felett) elismerését a Watchmen zsebelte be, míg a Legjobb Sorozat (40 perc alatt) a Tönkretehetleknek járt.

A Nomadland tehát a legtöbb filmkritikus és eddigi díjátadó szerint valóban a 2020-as év egyik legjobbja, míg Riz Ahmed a Sound of Metal főszerepéért és A chicagói 7-ek tárgyalása egyaránt esélyes további színészi díjakra. Az Oscar-gálán minden bizonnyal nem vész a feledés homályába Chadwick Boseman és Viola Davis szenzációs alakítása sem, ahogyan A negyvenéves változat is számíthat egy-két jelölésre.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek oscar star wars hír steve mcqueen érdekesség friss batman james bond érdekességek díjátadó watchmen filmajánló sacha baron cohen gotham michael keaton jeffrey wright aaron sorkin frances mcdormand viola davis westworld fekete párduc függetlenfilm ryan murphy eddie redmayne black panther american horror story suicide squad riz ahmed amerikai horror story chadwick boseman öngyilkos osztag zsivány egyes cineart cineartblog sound of metal a chicagói 7-ek tárgyalása nomadland