2021. jan 20.

Botrány lett a Lelki ismeretek szinkronjából

írta: Arany Gergő
Botrány lett a Lelki ismeretek szinkronjából

A nemrég bemutatott, Disney+on elérhető Lelki ismeretek (Soul) a Pixar legújabb sikerfilmje: Pete Docter rendező ezúttal a túlvilágra, az emberi lelkek földjére kalauzolja a nézőt, ahol a főhős, a zenetanár Joe Gardner és a még meg nem született lélek, 22, egy varázslatos kaland során tanulják meg, hogy az élet élvezete nemcsak álmokból és célokból, hanem apró, mindennapi események szeretetéből áll.

A film a szokásos Pixar-minőséget hozta látványban és történetben egyaránt: a szerethető karakterek, az érzelmes történet, valamint az azt színesítő humoros jelenetek gyorsan sokak kedvencévé tette a filmet, bár komolyabb mondanivalója és története miatt valószínűleg főképp idősebb, éretteb gyerekek fogják igazán élvezhetőnek találni.

A film egyik külön kiemelt pontja volt a kezdetektől fogva, hogy ez a legelső olyan egészestés Pixar-mozi, amelynek főhőse, és karaktereinek nagyrésze afroamerikai – és bár az első előzetesek idején sokan tartottak attól, hogy a lélekvilág túlzott jelenléte miatt ez semmiféle komolyabb jelentőséget nem kap majd, a kész film az ellenkezőjét bizonyította. A film nagyrésze a valóságban játszódik, ezzel hosszú játékidőt adva a karakterek emberi alakjának – ráadásul nagyon szépen mutatja be az afroamerikai zenekultúra egyik legismertebb műfaját, a jazz-zenét is szereplőin keresztül. Végeredményében úgy tűnik, a Pixar tökéletesen tudta mit csinál, és egy újabb fantasztikus animációs filmet tett le az asztalra.

jamie-foxx-soul-2.png

Az elmúlt napokban azonban megkezdődött a film szinkronjának gyártása több európai országban is, ez pedig nem várt botrányt váltott ki – több helyen ugyanis a fekete főhős szinkronizálását fehér színészekre bízták.

A negatív visszhang Dániából indult, ahol aktivisták rasszizmusnak titulálták a szinkronszerep castingját, majd hasonló helyzet alakult ki Németországban és Spanyolországban is. Portugáliában ezen kívül a film újraszinkronizálását is követeik, megfelelő bőrszínű szinkronszínész közreműködésével.

A dán szinkronszínész, Nikolaj Lee Kaas a nyilvánosság előtt próbált védekezni a vádak ellen: véleménye szerint a szinkronszínészi munkát nem bőrszín alapján kell megítélni, hanem az alapján, ki tudja azt a legjobban elvégezni. A hasonló helyzetben lévő, német Charles Reeinghaus is ilyesmi véleményen van; legfőbbképp nem érti, miért nem szinkronizálhatna bármilyen karaktert, bőrszíntől és származástól függetlenül. Az eredti változatban egyébként Jamie Foxx adta Joe Gardner hangját.

Nem tudni egyelőre, hogy a helyi stúdiók eleget tesznek-e az újraforgatási kéréseknek – azt azonban mindenképpen reméljük, hogy az esetleges botrányok nem bátortalanítják el a nézőket a filmtől, ami már most hatalmas kritikai sikert aratott, és sokak szerint a Pixar egyik újabb filmklasszikusává vált. A film előreláthatólag hamarosan Magyarországon is megtekinthető lesz.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír botrány szinkron disney animáció érdekesség friss heti pixar Hírek Hír Soul cineart Cineartblog cineartblog CineArt lelki ismeretek