2021. jan 28.

Megjelent a 444.hu dokumentumfilmje, A gyilkosok emlékműve

írta: Virvas Dóra Dodo
Megjelent a 444.hu dokumentumfilmje, A gyilkosok emlékműve

A 444.hu 2021. január 26-án tette közzé oldalán azt az egész estés dokumentumfilmet, ami egy Budai kerület sötét titkait tárja fel. A nyilas uralom a mai napig hagyott hátra olyan történeteket, amivel az emberek nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak szembe nézni. A film archív felvételekkel hozza közelebb az akkori kor eseményeit.

7ywpildoks79uyhqs.jpeg

,,2002-ben a Hegyvidéki Önkormányzat vezetője hirdetést adott fel a kerületi lapban. A lakosok segítségét kérték, hogy összegyűjtsék a második világháború során elhunyt  tizenkettedik kerületieket. Az emlékükre felállított talapzatára végül 1132 név került fel." Ács Dániel

a_gyilkosok_emlekmuve_00_00_35_08_still002.png

Az emlékművet engedély nélkül építtette a jobboldali vezetés, ami nagy felháborodást keltett. Ennek ellenére a szobrot 2005. október 22-én felavatták a tizenkettedik kerületben, névszerint Mitnyan György polgármester. Őt következő évben a Fideszes Pokorni Zoltán, aki azóta már bánja mindazt, amit az ügy mellett mondott. 

Az emlékmű azonban egy tömeggyilkosság helyszínén áll, itt is gyilkoltak meg embereket a turul nevében. 

a_gyilkosok_emlekmuve_00_31_30_14_still011.png

Több történész is kutatásba kezdett, akik megszólalnak a dokumentum filmben is, többek között Ungváry Krisztián történész, Fischer György, a téma kutatója és Csonka Laura, a Magyar Nemzeti Levéltár történésze.

Bokorné Szegő Hanna 1999. október 22-i interjúját is láthatjuk, amiben a személyesen átélt borzalmakról mesél, ami a tizenkettedik kerületben elkövettek a zsidókkal szemben.

a_gyilkosok_emlekmuve_00_00_13_07_still001.png

A filmben ezen kívül megszólal Zoltán Gábor író, Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere és Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló premier holokauszt friss érdekességek dokumentumfilm filmajánló doksi 444.hu Cineartblog cineartblog CineArt a gyilkosok emlékműve