2021. feb 01.

Koltai Lajos is tanítani fog az SZFE-n

írta: Virvas Dóra Dodo
Koltai Lajos is tanítani fog az SZFE-n

Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr, rendező, érdemes művész. Nevét külföldön is jól ismerik, hiszen különös képi világa megragadja az embert és az általa fényképezett filmeket örökre emlékezetessé tudja tenni.

73957918.jpg

Koltai Lajos

1965-ben került be a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakára, ahol Illés György osztályában, 1970-ben végzett, az Agitátorok című filmmel diplomázott. Hosszú és filmekben gazdag pályája során Koltai Lajos Művészeti Igazgatóként és tanárként is részt vett az Eszterházy Károly Egyetem életében, és most ismét tanári pályára készül, hiszen visszatér hajdani egyeteméhez. Az őszi félévtől mesterszakos filmrendező hallgatókat fog tanítani az SZFE-n, jelentette be Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos reggel a TV2 Mokka című műsorában, amit a művész a Telex-nek is megerősített. Mellette forgatókönyvíró osztályt indít Fonyódi Tibor, illetve a filmvágásra szakosodók osztályfőnöke Koncz Gabriella lesz. 

unnamed_1_2.jpg

Koltai Lajos mesterkurzusa az Eszterházy Károly Egyetemen

Az intézmény körül alakult konfliktusban Koltai Lajos saját bevallása szerint egyik oldal mellett sem foglalt állás, ezt a jövőben is megtartja, hiszen őt azért kérték fel, hogy tudását átadja a jövő nemzedékének.

Diplomaszerzés után a Mafilmnél kezdett el dolgozni, több dokumentum filmet is készített, illetve mestere, Illés György kameramanja volt három filmben is. Más-más rendezők elképzeléseibe mind megtudta jeleníteni azt az érdekes képi világot, amiről aztán híressé vált, így a dokumentarista filmekben éppúgy, mint az esztétizáló filmekben ez meg tudott jelenni. A filmjei különös atmoszférát teremtenek, Koltai szeret kísérletezni a színekkel, egy-egy jelenet más tónust kap, például a Redl ezredesben jelenetek jelenetei is eltérnek egymástól, egyiket sárga, másikat pedig kékes fényűre hangolja. Mindemellett a fény csillanása is fontos szerepet játszik Koltai képeinek megkomponálásában, a bútorokról visszaverődő fény, vagy szándékosan visszavert fény Koltai védjegyévé vált.

untitled-1.jpg 

Állandó alkotó társa Szabó István-nak, akivel több remekművet is készítettek együtt, az Oscar-díjat nyert Mephisto-t, a Redl ezredes-t, a Napfény ízé-t és sok más kiemelkedő filmet. Korábbi cikkünkben megemlékeztünk Börcsök Enikő-ről, aki az Édes Emmma, drága Böbe című film Böbéjét alakította, ezt a filmet is Koltai Lajos fényképezte, illetve Szabó István 2020-ban megjelent filmjét is, a Zárójelentés-t.

unnamed_2_1.jpg

Koltai Lajos

Szólj hozzá

blog érdekes hírek mozi érdekesség friss magyarfilm heti operatőr koltai lajos Hírek SZFE cineart Cineartblog cineartblog CineArt