2021. feb 08.

Nyugodj békében, Haya Harareet!

írta: Szalai Szimi
Nyugodj békében, Haya Harareet!

haya-harareet-kiemelt.jpg

Haya Harareet 89 éves volt, amikor angliai otthonában érte utol a halál. Mielőtt a ’60-as években visszavonult volna az elsők között volt, aki izraeli színészként szerepet kapott egy hollywoodi szuperprodukcióban, a Ben Hur-ban. Ezek után viszont nem nagyon voltak felkérései sajnos.

 2475248hayaharareet.jpg

Mint minden kezdő színész ő is hazai, azaz izraeli filmekben próbálgatta szárnyait, így először a Hill 24 doesn’t answer című filmben láthattuk. Ezt a filmet 1955-ben a cannes-i filmfesztiválon még Arany Pálmára is jelölték egyébként. Nem egy nemzetközi filmben is feltűnt, például a The Doll that Took the Town vagy a Journey Beneath the Desert produkciókban is. 

A William Wyler által rendezett Ben Hur-ban kapta meg a női főszerepet, így játszhatta el Eszter karakterét. Hiába volt azonban óriási sikere a filmnek, nem nagyon kapott felkéréseket nagyobb filmekben. További két olasz filmben próbált újra a csúcsra törni, de az elmaradt. Így ezek után a visszavonulás mellett döntött. Angliába költözött a ’60-as években, és második férjével, Jack Clayton angol rendezővel élte le éltetét egészen haláláig.

Szólj hozzá

hírek anglia halál hír hollywood ben hur william wyler Izrael Hírek Hír Cineartblog cineartblog CineArt haya harareet journey beneath the desert the doll that took the town jack clayton