2021. feb 11.

Welcome és Két csík - Dudás Balázs dupla online premierje

írta: Virvas Dóra Dodo
Welcome és Két csík - Dudás Balázs dupla online premierje

opera_pillanatfelvetel_2021-02-08_232214_vimeo_com.pngKét csík 

Dudás Balázs 2015-ben végzett az SZFE-n rendezői MA-n, Gothár Péter osztályában, diplomafilmje, a Welcome a 13. alkalommal megrendezett BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon megnyerte a fődíjat. Főszereplője, Villányi Benett- Dávid egy kamasz fiú, aki abból keresi a mindennapi betevőt, hogy menekülteknek segít átjutni a határon. A család persze erről mit sem tud, majd egy rajtaütéskor morális dilemmába keveredik és dönt.

opera_pillanatfelvetel_2021-02-08_231638_vimeo_com.pngWelcome

A Welcome alaptörténete akkoriban különösen nagy aktualitása volt a menekült kérdésnek, így botlott bele Balázs a youtubon egy videóba, ahol vajdasági fiatal fiúk mesélnek a menekült bizniszről. Egyikőjükkel aztán sikerült egy beszélgetést megszervezni, sőt mi több az útvonalat is megmutatta, ahol át szokták hozni a menekülteket, de az arcát nem adta mindehhez. Ezekből a tapasztalatokból írta meg aztán a forgatókönyvet és ez a találkozó adta a film gerincét.

Dudás Balázs fiatal rendezőként a tavalyi évben ismét nyert egy díjat, méghozzá a Blue Danube Film Festival rövidfilmes kategória fődíját a Két csík című filmmel, Beleznai Márk Agapé című különdíjas remekműve mellett.

 opera_pillanatfelvetel_2021-02-08_232155_vimeo_com.pngKét csík

A Welcome sikerei után Balázs tervei nem kaptak támogatást, de ő mégis úgy érezte, hogy ideje egy új filmbe belevágni. A Két csík történetét egy facebook csoportban tett bejegyzés ihlette, mikor is egy férfi leírta a később filmre vitt történetet, hogy ezzel lejárassa a volt barátnőjét. Bár a történetet egy férfi szemszögéből ismerte meg, Balázs papírra vetette és elképzelte, hogy vajon mi történhetett a lánnyal, hogy az erre a lépésre szánta el magát, majd ehhez csatlakoztak a rendező korábbi kapcsolatában megélt tapasztalatok.

Így született meg a Két csík egy összetett párkapcsolati dráma, amit a színészi játék és a belső terek használata hitelessé, élővé teszi. A Két csík szereplői, tökéletes színészi párost alkot a filmben, rendezői koncepció volt, hogy egy olyan színésznő játssza el Liza szerepét, aki maga is közel van ehhez az eseményhez és valóban bele tudja magát képzelni. Így esett a választás Sodró Elizára és az ő kedvesét, Gábort pedig Vilmányi Benett játszotta, akivel Balázs már korábban is maradandót alkotott.

Külön pikantéria, hogy a Gábor karakterét Benett karaktere alakította zenésszé, hiszen zenész családi háttérrel rendelkezik, neki is volt zenekara, sőt mitöbb, a filmben felcsendülő dalokat is ő maga írta, ugyan ami később a filmbe bekerült, azt nem kifejezetten a filmhez, hanem egy lánynak, a filmtől függetlenül.

Ez a film letisztult, őszinte anyagokból dolgozik, mind a színészek, a díszlet, helyszín, képi világ, mind pedig a dialógok tekintetében. Annyit és ott mondanak, hogy a kellő hatást elérhessék. Több fordulópont és válasz vonal van a filmben, ami még csavar az egyébként sem könnyű történeten.

opera_pillanatfelvetel_2021-02-08_232332_vimeo_com.png

A Két csík aztán elnyerte a Blue Danube Film Festivalt fődíját, a Malter Vándor Filmfesztivál második helyezését, a Magyar Független Film és Video Szövetség a legjobb kisfilmnek választotta, és operatőrét, Bántó Csabát a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen díjazták.

Szólj hozzá

érdekes hírek ajánló film hír welcome érdekesség heti kisfilm filmajánló magyar film vimeo Hírek cineart két csík Cineartblog cineartblog CineArt dudás balázs