2021. feb 16.

Ezek Európa legesélyesebb filmjei az idegen nyelvű Oscarra

írta: Virvas Dóra Dodo
Ezek Európa legesélyesebb filmjei az idegen nyelvű Oscarra

Az egy éve tartó járványhelyzet nem könnyíti meg a filmipar életét, de szerencsére így is készülnek filmek, sorozatok, így hát idén is ismertették legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-jelöltjeinek tizenötös listáját, amin sajnos nem kapott szerepet a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.

oscar-statuette.jpg

 

Az Oscar-díj átadására idén azonban nem februárban, hanem áprilisban kerül sor, ebben az éveben a díjra  különösen sok, szám szerint 93 jelölés érkezett. Február 9-én kilenc kategória esélyeseit ismertették, köztük a legjobb nemzetközi játékfilm (régebbi nevén legjobb idegen nyelvű film) tizenöt esélyes alkotását, ez a kör szűkül még majd tovább öt filmre március 15-én.

Dán, cseh, (lengyel), francia, román, norvég és bosnyák esélyesek szállnak ringbe a szoborért, mint például Thomas Vinterberg legújabb filmje, a dán-svéd-holland koprodukcióban készült Még egy kört mindenkinek (Druk). A főszereplő, Mads Mikkelsen lett a legjobb európai színész, de a film hozta el a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díját is az online megtartott Európai Filmdíj gálájáról. Mikkelsen-t egy tanár szerepében láthatjuk, ami korántsem áll tőle távol, hiszen a szintén Thomas Vinterberg által rendezett Vadászat-ban (Jagten) egy óvodapedagógus bőrébe bújt, lelket szorongatóan megalakítva annak kiszolgáltatott helyzetét.

another-round-mads-mikkelsen_3.jpg

Mads Mikkelsen- Drunk

 

A Még egy kört mindenkinek című filmben négy jó barát és egyben tanárkolléga feszegetik saját határukat, ami egy elméleten alapszik. Azt feltételezik, hogy egy bizonyos alkoholszint fenntartása a vérükben jobbá teszi az életüket és hatékonyabban tudnak dolgozni. A kezdeti felszabadultság azonban lassan a visszájára fordul, a kérdés, hogy a barátok meddig tudják kézben tartani mindezt.

 

A jelöltek listáján szerepel a Charlatan (Šarlatán) című cseh film, ami Jan Mikolášek gyógyító ellentmondásos történetét dolgozza fel, aki saját megérzéseivel, tanácsokkal és gyógymódokkal kezelte azokat az embereket, akik nem engedhették meg maguknak, hogy egy „valódi orvos” segítségét kérje. A fasizmus és a kommunizmus éveiben tevékenykedő felsőbb vezetés is próbálta ellehetetleníteni a munkáját, pedig olyan embereket is kezelt, mint Antonín Zápotocký csehszlovák államfő. Mikolášek-t végül is a kommunizmus emberei állították félre az útból. A rendező, Agnieszka Holland a lengyel film egyik legnagyobb ma élő és alkotó alakja, aki Andrzej Wajda és Krzysztof Zanussi filmrendezők asszisztenseként és forgatókönyvírójaként kezdte pályáját.

charlatan-1024x577.jpg

Charlatan (Šarlatán)

 

Egy Francia film is felkerült a listára, még pedig a Mi ketten (Deux), ami két, a hetvenes éveiben lévő nő szerelmét mutatja be. Nina (Barbara Sukoea) és Madeleine (Martine Chevallier) titokban hosszú évek óta szeretik egymást, bár a külvilág szemében ők nem többek szomszédoknál. Azonban egy váratlan esemény folytán minden megváltozik és Madeleine lánya, Anna gyanakodni kezd a két nő kapcsolatára.

333443_1580858454_3663.jpg

Mi ketten (Deux)

 

A román Collective (Colective) című megrázó dokumentumfilm is jelölve lett, ami a közelmúlt egyik legmeghatározóbb Román filmje. A film az azonos nevű, Románia fővárosában található szórakozóhely 2015-ös tragédiájáról szól, mikor is egy tűzeset során 26 ember vesztette életét, majd 38-an haltak meg a tragédiát követően, de nem a sérüléseik miatt, hanem a nem megfelelő kórházi kezelések, ott elkapott fertőzések miatt.

colectiv.jpg

Colective- Tedy Ursuleanu

A rendező, Alexander Nanau akkor veszi fel a fonalat, mikor már országszerte zajlottak a tüntetések, ekkorra már kiderült, hogy a hely illegálisan, de a hatóságok tudtával működött, ráadásul úgy, hogy a szórakozóhelynek nem volt vészkijárata, mindemellett nem volt felkészítve a hely pirotechnikai eszközök használatára.  A zenekar tagjai közül is csak egy ember élte túl.

A film egy oknyomozó újságírói csapat kutatásait, kudarcait és sikereit követi, amint újabb és újabb leleplező információkhoz jutnak, ami végül elvezeti őket az egészségügy és mindennek a hátterében húzódó korrupciós hálózathoz. Az újságírókon kívül kormányhivatalnokok, egyszerű emberek és áldozatok is megszólalnak. A film egyik arcává vált áldozat, Tedy Ursuleanu kinézete az egyik legmegrázóbb, a lány teste ugyanis nagy mértékben roncsolódott, egész testén láthatóak az égés nyomai, elvesztette pár ujját és sosem lehet már az az ember, aki annak előtte. Tedy nem csak a film arcává vált, de sokat tett azért, hogy ennek a borzasztó tragédiának következményei legyenek.

 

A Norvégok a Remény (Håp) címet viselő drámával kerültek fel a listára, ami egy középkorú pár életét meséli el. A feleségnél, Anja-nál (Andrea Braein Hovig) negyven éves kora körül agydaganatot diagnosztizálnak. Anja, és férje, (Tomas Stellan Skarsgård) sikeres életutat tudhatnak maguk mögött, és egy szép nagy családot. A hírt karácsony előtt kapják, hogy Anja-nak mindössze pár hónapja van hátra, a pár kapcsolata teljesen megváltozik.

A filmben Maria Sødah rendezőnő személyes élményeit dolgozza fel – hét évvel ezelőtt őt is halálos daganattal diagnosztizálták, amit igencsak nehezen dolgoztak fel férjével.

196.jpg

Remény (Håp)

 

A jelöltek között még megtalálhatjuk Bosznia-Hercegovina nevezését, Quo Vadis, Aida? címmel, amely a délszláv háború legszörnyűbb eseményét, az 1995-ös srebrenicai vérengzést mutatja be. A valódi eseményeken alapuló film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki megpróbálja megmenteni férjét és fiát, miközben az ENSZ-erőknek dolgozik tolmácsként. A rendező, Jasmila Zbanić 10 évig folytatott kutatásokat, hogy elkészíthesse ezt a filmet, többek között beszélt túlélőkkel és szemtanúkkal. A film maga is nagy kockázatot jelentett, hiszen Boszniában máig tartó hatalmas ellentétek, megosztottság van jelen. A rendező szerint a film nem csak Boszniának, hanem a világnak is fontos üzeneteket tartogat, ezért reméli, hogy mindenkihez eljut a film és annak üzenete.

 

92554.jpg

Quo Vadis, Aida?

 

Izgatottan várjuk, hogy egy ilyen más év után vajon 2021 kinek tartogat arany szobrot.

Szólj hozzá

blog hírek ajánló film oscar hír heti érdekességek idegennyelvű Európa cineart cineartblog