2021. feb 16.

Antiszemitizmus miatt rúgták ki a "The Mandalorian" színésznőjét

írta: Csurilla Dániel
Antiszemitizmus miatt rúgták ki a "The Mandalorian" színésznőjét

huc2-008072_r_f8683113.jpeg

Szerdán eltávolították szerepéből Gina Carano-t, aki Cara Dune karakterét alakította a Disney+ streaming platformon futó The Mandalorian c. sikersorozatban. A távozásának oka gyűlöletkeltő, gyakran antiszemita bejegyzései voltak a közösségi oldalakon, melyet a Lucasfilm nem volt hajlandó tolerálni.

„Gina Carano nem áll jelenleg a Lucasfilm foglalkoztatásában, és a jövőben sincs tervünk vele dolgozni. Mindazonáltal a közösségi oldalakon szereplő bejegyzései befeketítik a posztokban említett kultúrákat és a vallási öntudatokat, amelyek iszonytatóak és elfogadhatatlanok.” – mondta a Lucasfilm szóvivője Carano távozása kapcsán.

Az MMA bajnokból lett színésznő kedden az Instagram történetébe az alábbi szöveget illesztette:
„A zsidókat verték az utcákon, de nem a náci katonák, hanem saját szomszédjaik… még a gyerekek is. A történelmet cenzúrázzák, és a legtöbben nem veszik észre, hogy mielőtt a náci katonák felsorakoztattak volna többezer zsidót, a kormány azt megelőzően megutáltatta a saját szomszédjaikkal a zsidókat. Miben különbözik mindez attól, hogy valakinek más a politikai nézőpontja?”

A bejegyzés moderálásra került szerdára, azonban Carano fent hagyott egy képet, amelyen valaki számos maszkot aggatott magára – a koronavírus elleni védekezés végett – és ezzel a felirattal látta el a bejegyzést: „Eközben Kaliforniában… Azt leszámítva, hogy rohadtul mindenki a maga igazát tolja.”

c46945ceed0a818a6bc54db16e39f866.jpg

A Star Wars rajongók az utóbbi években egyre erőteljesebben kampányoltak Carano távozása mellett a színésznő ellentmondásos, gyűlöletkeltő bejegyzései miatt. Korábbi kommentjei közül a transzneműek megszólításának kérdése, a választási csalásról alkotott gondolatai és a világjárvány kezelése kapcsán felmerülő összeesküvés-elméletei (maszkviselés- és vakcina-ellenesség) hatalmas port kavartak, azonban sokáig nem tett lépéseket sem a Lucasfilm, sem az anyacég, mivel csupán nemrég fejeződött be a The Mandalorian második szezonja.

A Star Wars-sorozat hét epizódjában szerepelt, és a Disney tervben lévő Rangers of the New Republic c. sorozatának kiemelt szereplője lett volna Carano, aki korábban A bűn hálójában főszereplője volt, ugyanakkor feltűnt a Deadpool-ban és a Halálos iramban 6-ban is egyaránt.

Ted Cruz, texasi szenátor azonban Carano védelmére kelve a leginkább hangját hallató véleményvezére lett a konzervatívokból álló támogatói tábornak, akik a Disney-t és a Star Wars címert hibáztatják.

„A texasi Gina Carano áttörte a Star Wars korlátait; nem hercegnőként, nem is áldozatként, vagy akár egy érzelmileg sérült Jedi lovagként. Egy olyan karaktert alakított, aki odacsap, és akire a kislányok felfigyelhetnek. Miatta volt ismét nagyszerű a Star Wars. Azonban a Disney nyilván elhallgattatta őt.” – tette közzé Cruz Twitter-oldalán. 

A legfrissebb értesülések szerint a The Daily Wire gondozásában a színésznő és a szélsőjobboldali Ben Shapiro a közeljövőben együtt fognak dolgozni Carano saját filmtervén. A The Daily Wire volt felelős a Die Hard stílusában készült, iskolai lövöldözésről szóló Run Hide Fight c. akció-thrillerért.

ginacaranobenshapiro.jpg

A The Daily Wire lehetőséget ad számomra, hogy valóra váltsam álmom, és saját filmemet fejlesszem. Felkiáltottam, és szavaim meghallgatásra találtak. Azoknak üzennék, akiknek hangjuk süket fülekre lel, és félnek a hollywoodi totális diktatúrája által való elhallgattatástól. Nem régóta hallatom a hangom csupán, viszont sokkal szabadabb vagyok, mint valaha, és azt remélem, sokan követni fognak. Nem hallgattathatnak el mindannyiónkat, ha nem engedjük.” – közölte hivatalos sajtóközleményében Carano.

Úgy fest, ahogyan Armie Hammer, Shia LaBeouf és Marilyn Manson, úgy Gina Carano számára is bezárta kapuit Hollywood, azonban a The Mandalorian volt színésznője kapcsán a politikai gyűlöletkeltés és provokáció volt a kiváltó ok. Felmerül a szólásszabadság kérdése és a közösségi médiában való szerepvállalás felelősségtudatának problémaköre, mindazonáltal Carano-t egyhamar nem fogjuk látni képernyőn.

Szólj hozzá

hírek star wars hír donald trump disney holokauszt érdekesség antiszemitizmus friss konzervatív hitler radikális republikánus érdekességek bruce willis zsidóság die hard shia labeouf george lucas marilyn manson joe biden ryan reynolds luke skywalker vin diesel halálos iramban paul walker dwayne johnson deadpool mark hamill gina carano pedro pascal armie hammer ted cruz cineart mandalorian cineartblog mandalóri baby yoda grogu ben shapiro