2021. már 02.

Folytatást kap a Karácsonyi Lidércnyomás

írta: Arany Gergő
Folytatást kap a Karácsonyi Lidércnyomás

A „Disney-klasszikusok” kifejezés hallatán valószínűleg mindenkinek az ikonikus tündérmese-adaptációk és a kétdimenziós, rajzolt Disney-filmek jut az eszébe elsőként. Olyan történetek, amint a Hófehérke és a hét törpe, a Szépség és a szörnyeteg, vagy az Oroszlánkirály, amik nem csak sokak gyerekkorát tették emlékezetessé, de szép lassan a világ vezető animációs vállalatává emelték a Walt Disney Animation-t.

Kevesen tudják azonban, hogy szintén a Disney alatt készült minden idők egyik legnépszerűbb stop-motion animációs filmje, a Karácsonyi Lidércnyomás is (The Nightmare Before Christmas). Henry Selick és Tim Burton filmje emlékezetes dalaival és a Tim Burtontől megszokott bizarr, sötét, morbid humorával talán kicsit kilógott a korábbi Disney-filmek soraiból, a hatalmas közönség- és kritikai sikernek köszönhetően azonban sokan ma is a kedvenceik között emlegetik.

maxresdefault_24.jpg

A Walt Disney Animation mindig előszeretettel készített folytatásokat sikeres filmjeihez, és a nemrég közzétett információk szerint ez alól a Karácsonyi Lidércnyomás se lesz kivétel – habár a folytatás nem úgy érkezik, ahogy gondolnánk.

A történet animáció helyett novellaformában fog folytatódni – a könyv megírásán Shea Earnshaw ( The Wicked Deep, Winterwood) dolgozik. A történetről egyelőre annyit tudni, hogy az előző rész befejezése után veszi fel a fonalat; a főszereplő ezúttal nem Jack, hanem felesége, az emberi testrészekből összefércelt Sally. A pár boldogan éli házas életét, amíg Sally véletlen elszabadít egy korábban ismeretlen gonoszt, veszélybe sodorva ezzel Halloween városát. Hogy helyrehozza hibáját, Sally útnak indul a többi ünnep városába, sosemlátott helyeket fedezve fel küldetése során.

Bár sokak számára jelenthet csalódást, hogy a történet nem filmes formában kapja meg második részét, a novellaverzió sokkal jobban hangzik, mint egy kísérletező, újítani próbáló filmes megoldás. A Karácsonyi Lidércnyomást többek között fantasztikus bábanimációs látványvilága tette különlegessé, és semmi értelme nem lenne egy olyan folytatás elkészítésnek, ami bármi más technikát alkalmaz; valószínűleg a történet egyik legnagyobb csodáját venné el. A novellaadaptáció másik nagy előnye, hogy betekintést adhat azoknak a karaktereknek a fejlődésébe és történetébe, akiknek a film során viszonylag kevés szerep jutott – ilyen a folytatás főhősének választott Sally is.

A könyv valószínűleg 2022-ben jelenik meg; nincsenek információk arról, hogy a Disney a megjelenést követően tervez-e filmadaptációt, ha azonban a novella sikeres lesz az olvasók között, a Disney valószínűleg megfontolná a filmes folytatás elkészítését is.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film hír disney animáció érdekesség heti érdekességek Hírek Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt