2021. már 09.

Kihirdették a 7. BIDF díjait

írta: Virvas Dóra Dodo
Kihirdették a 7. BIDF díjait

Vasárnap este online hirdették ki a szintén online megtartott 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjának díjazottjait. Magyar viszonylatban is hoztak el díjakat, Visky Ábel Mesék a zárkából és Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története című filmje.

Az idei fesztiválon különböző birodalmakról elnevezett szekciókban nézhetjük meg a filmeket, A megbocsátás birodalma, A szeretet birodalma, A remény birodalma, A gonosz birodalma szekció, illetve a Magyar filmek versenye és az Egyetemi diák verseny elnevezéssel illették őket. A megbocsátás birodalma szekció nyertese az iráni Örök árnyék lett, ami az Iráni nők szorult helyzetét mutatja be, és azt, hogy hogyan próbálnak meg a tizenéves lányok szabadulni a férfiak karmaiból.  

e4f9f37b2d35b719513d883b0dac0005.png

Örök árnyék

 

A szeretet birodalmában a francia Kislány vagyok, egy fiú testbe született kislány és családjának története nyert, ami azt hivatott bemutatni, hogy milyen nehézségekkel küzd egy kisgyerek és az ő családja, ha nem megfelelő testbe született. A remény birodalma válogatásban az amerikai Isten hozott a Mennyországban! nyert, ami az Egyesült Államok legnagyobb nyugdíjas közösségét, a The Villages lakóit mutatja be. A gonosz birodalmának az Isten hozott Csecsenföldön című dokumentumfilm lett a nyertese, amely a csecsenföldi LMBTQ-mozgalom küzdelmeit mutatja be egy különös digitális technikát használva, minek segítségével elmaszkírozták a szereplők arcát.

1280_720_1.jpg

Isten hozott Csecsenföldön

 

A Magyar filmek versenyében Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje nyert, ami olyan, büntetésüket töltő apák történeteik, akik meséket írnak rájuk váró gyerekeiknek. Az Egyetemi diák verseny-ben pedig a Félhomály című rövidfilm győzött, ami egy, a Magyar- Szerb határon élő család életét mutatja be. Ezen kívül kiosztásra került a nyugdíjas zsűri díja is, amit a Kislány vagyok című film kapott, a nemzetközi diákzsűri pedig az Ön-kép norvég film mellett tette le a voksát, ami Lene Marie Fossen anorexiás fotóművész munkásságát mutatja be.  

00136912.jpeg

Ön-kép

 

Különdíjas lett a Mesék a zárkából, az Ön-kép és a német Mindörökké Walchensee, Janna Ji Wonders felmenői által nyitott, ma már százéves kávézót és az üzemeltető család történetét bemutató dokumentumfilm. Különdíjas lett még a dán Elfojtott hangok, ami egy titokban működő, német vallási közösségről szól, a Villa Baviera, bajor faluban, ahol a hely szépsége mögött sötét titkok rejtőznek.

Anyáim története, Haragonics Sára és Dér Asia dokumentumfilmje is különdíjas lett, a rendezőpáros Virág és Nóra életét mutatja be, akik szivárvány családként élik mindennapjaikat. Két évnyi hosszas várakozás után örökbe fogadhatnak egy két éves roma kislányt, akivel előreláthatóan sok problémájuk lesz, hiszen a kislány jóval le van maradva kortársaitól, és jogos a félelem a két nőben azzal kapcsolatban, hogy vajon a kislánynak szüksége lesz e két anyára. Ezek mellett a nehézségek mellett a szülőpárosnak a magyar kormány melegekkel szemben támasztott kirekesztő családpolitikájával is szembe kell néznie, nagy kérdés, hogy mit hoz e tekintetben nekik a jövő.

408.jpg

Anyáim története

 

Az egyetemi diákversenyben Elek Judit Sára Megálló és Andrés Silva Polanco Szemközti ablak című rövidfilmje lett a különdíjas.

Az érdeklődők március 10-ig még megtekinthetik a filmeket a BIDF hivatalos oldalán.

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló hír érdekesség friss érdekességek dokumentumfilm Hír BIDF cineart Cineartblog cineartblog CineArt