2021. már 26.

BP Underground Rock premier a Cinego-n!

írta: Virvas Dóra Dodo
BP Underground Rock premier a Cinego-n!

Március 15-én tartották a BP Underground Rock epizódjának premierjét a Cinegón. Koltay Anna és Turán Eszter 2020 tavaszán kezdte el forgatni BP Underground dokumentumfilm sorozat negyedik epizódját, ami a Budapesti Rock közeget hivatott bemutatni. Március 11-től a korábbi epizódok is megtekinthetőek, így a nézők kedvükre nézhetik meg, vagy újra.

 

artworks-1huir8abafwveejf-zqswpw-t500x500.jpg

Koltay Anna és Turán Eszter

 

A BP Underground legújabb Rock epizódja vissza repít minket a 90-es évek életérzésébe, mikor még mindenki kazettát hallgatott, vagy olykor másolt is, amikor mindenki az MTV Headbangers Ball-t nézte, a Metal Hammert bújta, vagy a Garázs rádióműsorában hallgatta Ferót. Életre kelnek benne szórakozóhelyek, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub.

 

depresszio_1_0.jpg

Petőfi csarnok

 

Képet kaphatunk arról, hogy hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, hogyan lett Csihar Attila a black metal szcéna hazai megalapítója, mi az a nu metal és kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra. Helyet kap a filmben a legendás Sex Action, Thrash Mosh Club és az ott játszó zenekarok szólalnak meg, mint például a Bedlam. Természetesen ebben az epizódban is szó lesz vidéki zenekarokról is és hogy ők hogyan viszonyulnak a nagyvároshoz, ebben a témában szólal meg többek között Lukács és Fejes a Tankcsapdából.

 

tankcsapda_koncert_t30_2019_12_07_nj8_2916_84270_n.jpg

Lukács László- Tankcsapda

 

A sok alkotó megszólalásai mellett az is szóba kerül, hogy ma milyen az underground rock-metál közeg helyzete Magyarországon, kik az új nagyágyúk a színpadon és hogy milyen jövőt látnak ebben az irányzatban.

A kor rekonstruálásához az alkotópáros több mint 50 embert szólaltat meg a filmben 90-es és 2000-es évek underground rock közeg életének rekonstruálása érdekében.

 

 

A dokumentumfilm sorozat 2017-ben indult útjára, első epizódjában a hardcore-punk világot mutatta be, majd a következő részben, ami 2018-ban készült el a budapesti hip-hop élete hivatott vászonra vetíteni, majd 2019-ben az elektronikus zenei világába repítette a nézőt. Az elektronikus zenei rész több amerikai filmfesztiválon is díjat nyert, így világhírűvé téve a dokumentumfilm sorozatot.

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló rock dokumentumfilm cineart Cineartblog cineartblog CineArt