2021. már 26.

Film készül Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelméről

írta: Virvas Dóra Dodo
Film készül Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelméről

Történelmi tévéfilm készül Karinthy Frigyes és szerelme, Böhm Aranka kapcsolatáról Frici & Aranka címmel. Rajtuk kívül meg fognak jelenni a filmben Karinthy írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas történeteiről, amik a mai napig hatnak ránk.

img_5e277124201b0.jpeg

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka

 

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján, Tóth Tamás rendezésében. A forgatás március első heteiben indult el. A történet a múlt századelő Budapestjén játszódik, mikor is a kávéházak aranykorukat élték, neves, vagy később ismertté vált irodalmároknak adtak „otthont” és a film ebbe a varázslatos korba igyekszik majd visszarepíteni nézőit, hűen ábrázolva azt.

A filmen megelevenedik a New York Kávéház és a Hadik, mert hát

„Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával.” (Karinthy Márton)

Film főszereplőit mindenki jól ismeri, ha más nem, az iskolában, irodalom órán találkozhattunk velük; Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követi végig a film, majd a fókusz 1920-ra kerül, mikor is Karinthy és Böhm Aranka megismerkedik és házasságot kötnek.

 

2019101143.jpg

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka

 

A film ötlete Juhász Anna irodalmártól- majd a film kreatív producere- származik, a filmírója pedig Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotást a Sanzonfilm Stúdió gyártja Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködésben.

16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg a Nemzeti Filmintézet ősszel gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek izgalmas, „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

Szólj hozzá

blog ajánló hír Hír cineart Cineartblog cineartblog CineArt Karinthy Figyes Böhöm Aranka Frici&Aranka