2020. okt 07.

A megszokottnál később tartják meg az Oscar-gálát 2021-ben

írta: Arany Gergő
A megszokottnál később tartják meg az Oscar-gálát 2021-ben

Az Oscar-díjátadó ünnepség 1929 óta a filmkultúra meghatározó része: az évenként megrendezett díjátadó a legrangosabb filmes események közé tartozik.  Az esemény évek óta hagyományosan február végén kerül megrendezésre, amikor az előző év végéig gyártott filmek közül az Akadémia kiválasztja a díjazottakat.

eeaf9e7342a0d077a20f395dfcb8791e3d240e5afc2b69f74870afcac3979626.jpg

A jelenlegi járványügyi helyzet azonban idén erős befolyást gyakorolt a filmiparra is: számos film gyártása megszakadt, félbemaradt. a bemutatók késtek. A mozik bezárása miatt a filmgyártók kevésbé tudtak profitálni filmjeikből, így összességében kevesebb film készült idén, mint az előző években. Az Akadémia úgy döntött: megváltoztatják a gála időpontját: 2021-ben április 25-én kerül megrendezésre a díjátadó ünnepség, amikorra a helyzet esetleg megváltozhat. Bár az interneten több hír, pletyka terjed a díjátadó esetleges elmaradásáról, valamint a kizárólag online történő közvetítésről, az Akadémia a hivatalos oldalukon közzétett információk alapján egyelőre ragaszkodik a rendezvény szokásos kimenetelű, élő lebonyolításához. Ezzel együtt az Oscar-díjazott filmekkel és a gála történelmével foglalkozó Academy Museum of Motion Pictures idén decemberre tervezett nyitása szintén csúszik: a múzeum a tervek szerint 2021. április 30-án nyitja meg kapuit a látogatói előtt.

Mivel idén – szintén a járványnak köszönhetően – viszonylag kevés film készülhetett el a tervek szerint, és sok produkció forgatása, munkálatai megszakadtak, az Akadémia meghosszabbította a jelölés végső határidejét: a korábbi években szigorúan csak az előző év végéig, azaz december 31-éig készült filmek voltak jelölhetők a díjazásra, a 2021-es díjátadóra azonban ez a dátum egészestés filmek esetében 2021. február 28-ra módosult. A speciális kategóriák esetében (animációs filmes, dokumentumfilmes, valamint rövidfilmes díjak) a jelölés végső határideje 2020. december 1., az egyéb filmes díjakra (pl. legjobb filmzene, kép, hang, stb) jelölhetőké pedig január 15. lett.

Szólj hozzá

blog hírek mozi oscar érdekesség friss heti gála Hírek Hír cineart Cineartblog koronavírus Covid 19