2020. okt 09.

10+1 film Halloweenra – felnőtt kiadás

írta: Szalai Szimi
10+1 film Halloweenra – felnőtt kiadás

Közeledik az év legrémisztőbb időszaka, ezért hoztunk nektek egy listát, amivel felpörgethetitek az adrenalin szinteteket. Ebben a listában minden alműfaja megtalálható a hátborzongató filmeknek, köztük a szörnyes, vámpíros, űrlényes, játékbabás, szellemes és boszorkányokkal teli.

1. Interjú a vámpírral
tumblr_inline_p7lj6yv4nz1qlr65v_500.jpg

Ki ne szeretne megnézni egy filmet amelyben nem csak Brad Pitt, de Tom Cruise és még Antonio Banderas is feltűnik mint irtó dögös éjjeli vérszívó? A film különös, de érdekes módon mutatja be a vámpírok életét egy interjún keresztül, amelyben Pitt karaktere meséli el nekünk kalandos, vérfagyasztó életét. Ez a gótikus vámpír horror Ann Rice amerikai írónő kultikus regénye alapján készült, szintén ezzel a címmel.

2. Addams Family  addams-family-poster.jpg

Roppant humorosan és szatirikusan mutat be egy olyan családot, akik a megszokottól eltérően élnek. Egy gonosz doktornő megbíz egy embert, hogy adja ki magát a család egyik eltűnt tagjának és közös erővel próbálják meg vagyonuktól megfosztani a mit sem sejtő családot.  Az eredeti 1991-es filmből azóta készült egy animáció a már új generációnak 2019-ben.

3. A dolog (1982)
unnamed.png

Kate Lloyd paleontológust felkérik, hogy vizsgáljon meg egy lényt, amelyet egy antarktiszi kutatóállomáson találtak. A dolog, amit találtak halottnak tűnik, ezért a felszínre viszik, hogy jobban megvizsgálják. Azonban a lény csak hibernálódott, és amint a felszínre kerül elszabadul a pokol. A kutatócsoport tagjainak alakját felvéve szedi sorra áldozatait. Hátborzongató, de ikonikus film, amely kihagyhatatlan.

4. Alien (1979)
alien-original-score.jpg

Aki űrbéli borzongásra vágyik, annak felejthetetlen élmény lesz az eredeti Alien film. Annyira sikeres lett, amikor kijött, hogy azóta már egy egész kultusza lett, rengeteg spin-off és folytatása készült. Ridley Scott ért az ijesztgetéshez, és ez alól ez a film sem kivétel. A történet a Nostromo űrhajó legénységét követi, azonban egy rejtélyes, de halálos ellenség szabadul el a hajón. Nincs is annál rémisztőbb, amikor egy űrhajón vagy bezárva egy agresszív lénnyel, aki csak arra hajt, hogy megöljön és az űrben nem hallja senki sem a kiálltásod.

5. Rémálom az Elm utcában (1984)
a-nightmare-on-elm-street-1984-movie-still-robert-englund-as-freddy-kruger.png

Freddy Krugert az teszi rémisztővé, hogy nem a való világban ténykedik, hanem a sötét álmok világában, ahol nem mi irányítjuk a dolgokat. Elég, ha csak behunyod a szemed, elalszol és hirtelen a legijesztőbb álomban találod magad. Átlag tinik kerülnek egy nem mindennapi sztoriba, ahol a rémálom annyira valóságos, hogy egyik barátjuk rögtön egy ottalvós bulin meg is hal. Garantált a nem alvás pár napig, miután megnézi az ember.

6. Péntek 13 (1980)
maxresdefault_12.jpg

Gyanútlan tó melletti táborozók esnek áldozatul az ismeretlen, de kegyetlen maszkos gyilkosnak. Majd pár évvel később a történelem megismétli önmagát, amikor is újra elindítják a kristály-tavi tábort. A gyilkosságok újra kezdődnek, de ezúttal még több lesz és még véresebb. Aki szereti a slasher filmeket, annak ez is tetszeni fog.

7. Gyerekjáték (1988)
chucky-1-banner.png

Ez a film minden, csak nem gyerekjáték. Egy játékbabába költözik egy sorozatgyilkos lelke, aki egy kisfiúhoz kerülve éli ki beteges ölési hajlamát. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, a baba, akit Chuckynak hívnak felfedi kilétét a fiú, Andy előtt, akit arra használ, hogy segítsen neki a bűntettek elkövetésében. Ijesztő gondolat, hogy egy játékbaba ilyen ördögi lehet.

8. The Witches (1990)
01e2e38087e30cc8a063ccb418f4e757.jpg

Kissé humoros hangvételű film, könnyedebb, de boszorkányokban gazdag. Eredetileg egy Roald Dahl által írt gyerekkönyvből készült. Helga és a 8 éves Luke épp Norvégiában  vakációznak, amikor boszorkányok is ugyanabban a hotelban szállnak meg. Ezek a gonosztevők pedig ki nem állhatják a gyerekeket, ezért mindenféle állatokká változtatják őket, vagy éppen végeznek velük. Hogy elrejtsék nem emberi mivoltukat parókát hordanak, kesztyűt ami elfedi a karmaikat stb. Azoknak tudom ajánlani, akik egy kellemesen akarnak borzongani.

9. Ragyogás (1980) 20200425_bkp008_0.jpg

Egy családapa a téli szezont családjával egy kísérteties hotelben tölti, ahol a nem nyugvó lelkek továbbra is bolyonganak. A fiú látja ezeket a szellemeket, azonban amitől valójában félnie kellene a családnak, az végig a szemük előtt van. Az apa Jack Nicholson alakításában lassan megtébolyodik és egy vérszomjas szörnyeteggé változva kezd az öldöklésbe. Stephen King regénye alapján készült film, amely nemrégiben folytatást is kapott Álom doktor néven.

10. Psycho (1960)
file-20200612-38742-1aw07sx.jpg

Ki ne ismerné Hitchcock klasszikus horrorfilmjét, a Psychot?  A középpontban egy furcsa fiatal férfival, aki egy elhagyatott motel tulajdonosa és állítása szerint az anyjával él a motel melletti házban. Norman Bates elsőre egy szimpatikus úriembernek tűnhet, azonban a felszín alatt egy igazi elmebajos fickó lapul. Vagy nem is? A film óriási csavarral zárul, amely a maga idejében sokakat meghökkenthetett. Minden esetre, aki szereti a fekete-fehér filmeket és a régmúlt nagyjaitól nézni műveket, azoknak nagyon is ajánlott ez a darab.

11. A kör (2002)
ring-1280x720.gif

Ki gondolta volna anno, hogy egy elátkozott videókazettás film amely japánból indult ilyen sikeres lesz? Samara sokakat vérbe fagyasztóan megijesztett már és kísértett napokig a megnézés után. Amit tudni kell, hogy ha megnézed a kazettát, kapsz egy hívást és hét napon belül meghalsz. Maga Samara, a kútból és tévéből kimászó kislány fog érted menni és végezni veled. Van ennek a filmnek egy sajátos hangulata, amitől nem tud megszabadulni az ember és kirázza a hideg ha csak rágondol.

Szólj hozzá

ajánló hír halloween psycho alien johnny depp brad pitt antonio banderas tom cruise péntek 13 winona ryder filmajánló ridley scott gyerekjáték ragyogás weaver the shining addams family samara sigourney weaver chucky norman bates sigourney interjú a vámpírral a dolog the thing a kör rémálom az elm utcában the witches the ring freddy kruger