2020. okt 09.

Újabb vita a Mulan körül

írta: Csurilla Dániel
Újabb vita a Mulan körül

A szerencsések moziban látták, mások 30 dollárt fizettek a kölcsönzésért.

ttg2ceh543tfsaazeeh2dg.jpg

Alig egy hónapja mutatta be nálunk a Disney legújabb nagyszabású, élőszereplős filmjét, a Mulant, a film biztos bukásnak számít a pandémia-sújtotta mozipiacon. Így a Buena Vista mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja veszteségeit, s azon országokban, ahol elérhető a Disney+, ott kiemelt premierként fémjelezték a filmet.

Ahhoz, hogy valaki a Disney+ régiókban birtokolja a Mulant, annak elő kell fizetnie Disney+-ra. Voltak, akik felháborodtak Mickey egér pénzsóvárságán, azonban több tízmillió előfizető kikölcsönözte a Mulant. Más országokban, ahol a mozik lehetővé tették a széleskörű nyitvatartást a szükséges óvintézkedések mellett, ott bemutatkozhatott a film.

disney_mulan_main-1280x720.jpg

Azonban a héten röppent fel annak híre, hogy a Disney más platformokon is értékesíti a Mulant, nevezetesen az Apple iTunes-on és a Google Play-en, méghozzá ugyanúgy 30 dollárért. A legnagyobb különbség természetesen az, hogy ezen online áruházakban nem kell további feliratkozói díjat fizetni. Továbbá a Disney+-os „ócska” FullHD helyett nem csupán gyönyörű 4K felbontásban, de extrákkal és kulisszatitkokkal élvezhetik a vásárlók a filmet – amennyiben az iTunes-t vagy a Google Play-t választják.

A Mulant az utóbbi félévben számos támadás érte, melyek főként politikai támadások voltak. A film kínai forgatása egy ellentmondásos, muszlimokra szakosodó átnevelőtábor régiójában zajlott, mely komoly kárt okozott a filmnek. A Mulant játszó Liu Yifei pár hónapja a hongkongi tüntetések kapcsán azt tweetelte, hogy a hatóságok pártján áll (mely egyes kritikusok szerint egyet jelent azzal, hogy kiáll a diktatúra és a rendőri brutalitás mellett).

Egy bizonyos: A Disney-nek fájdalmas mozis éve van, a dollármilliárdnyi banki kölcsönöket pedig fizetni kell. Természetesen mindig a kisember fogja megszívni.

Szólj hozzá

streaming itunes film mozi hír disney heti mulan controversy google play Hír cineart disney+ cineartblog Covid 19