2020. nov 12.

A Saul fia inspirálta az idei év egyik legjobb dokumentumfilmjét

írta: Csurilla Dániel
A Saul fia inspirálta az idei év egyik legjobb dokumentumfilmjét

Egy Indiewire-nek adott interjúban a Boys State c. dokumentumfilm két rendezője, Amanda McBaide és Jesse Moss beszélnek filmjük vizuális természetéről, melyre szerintük nagy mértékben hatással volt a Saul fia.

Moss így nyilatkozott: „Esztétikai szempontból a film operatőre, Thorsten Thielow és én a Saul fiának képi világára hagyatkoztunk, ami egy közelikben, szubjektív módon elmesélt, fikciós film. 35mm-es fix objektívvel vettük fel az egész filmet, illetve f/2 rekeszértékkel, ami a közeg szempontjából hasonló, szeparációs érzést kölcsönzött a szereplőknek.”

boys_state_photo_0102_0.jpg

A Boys State egy texasi ifjúsági program, mely egy hét hosszúságú. A nyári kurzus folyamán végzős középiskolások a politikai aktivitást tanulják azáltal, hogy saját maguk építenek ki egy fikciós állami kormányzatot. McBaide és Moss filmje néhány fiatalt követ végig az egyhetes programon, melynek mechanizmusa teljesen bekebelezi őket. A Boys State szerepel a legjobb politikai dokumentumfilmek listánkon, és véleményünk szerint az egyik legerősebb Oscar-esélyes dokumentumfilm válhat belőle.

McBaide hozzátette, hogy: „Az f/2 rekesz cinema verité lehetővé tette számunkra azt, hogy lekövessük a folyamatosan mozgó fiatalokat. (…) Nagyon figyelnünk kellett arra, mivel nem használtunk zoom optikát, hogy végig élesen maradjon a kép, igazi kihívás volt.”

A Boys State 2020. augusztus 14-től elérhető az interneten számos országban, azonban hazai bemutatóról egyelőre nem tudunk beszámolni.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek politika ajánló premier amerika mozi oscar közélet doku hír érdekesség friss fiatalság érdekességek dokumentumfilm 2020 filmajánló nemes jeles lászló oscar-díj oscar-jelölés saul fia cineart cineartblog boys state oscar-esély