2020. nov 21.

Zavar az Erőben: Egy Star Wars dokumentumfilm

írta: Csurilla Dániel
Zavar az Erőben: Egy Star Wars dokumentumfilm

star-wars-holiday-special.jpg

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban…

Valaki jó ötletnek tartotta az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja karácsonyi különkiadását elkészíteni, melyben szerepel Mark Hamill, Carrie Fisher és Harrison Ford. A színészek kínosan látványos módon nem akarnak ott lenni, és többen csak alkohollal tudták elviselni a stábból a szereplést. Olyannyira negatív volt az idioszinkráziát büszkén viselő különkiadás fogadtatása, hogy George Lucas minden tőle telhetőt bevetett, hogy eltűntesse a föld színéről a fenevadat. Ez volt a Star Wars Holiday Special, mely egyetlen egyszer debütált a televízió képernyőin, 1978. november 17-én.

Dokumentumfilmet készít a hírhedt Special-ből Jeremy Coon, a Nevetséges Napóleon egyik producere, aki egy „mély tanulmánynak” szánja a különkiadásról szóló filmjét, melyben fény derülhet a Star Wars-filmek feketebárányának létrejöttére. A film a Zavar az Erőben (A Disturbance in the Force) címet fogja viselni – meglehetősen találó módon. Coon egy interjúban elárulta, számtalan stábtagot megtaláltak, akik jelentőségteljes kontextust biztosítottak a különkiadás keletkezéséről.

A rendező ezt nyilatkozta: „A legtöbb figyelem a Holiday Special kapcsán arra irányult, milyen rossz maga a film, és nem mélyült eddig el senki annak létrejöttében. A filmünk nem fog 90 percet azzal tölteni, hogy alázza a különkiadást, mert azt senki sem akarná megnézni. Alaposan tanulmányoztuk a Special rétegeit, mint egy hagymát, mellyel megfejtettük, miért is készült el.”

the_star_wars_holiday_special_hd_the_whio_1st_generation_2013_vhs.jpeg

Sok rosszat mondhatunk valóban a Star Wars Holiday Special-ről, azonban, ha nem lenne, akkor nem létezne a remek és szórakoztató Lego Star Hars Holiday Special, s talán a The Mandalorian sem – ugyanis Boba Fett először az eredeti különkiadás egyik animációs szegmensében mutatkozott be.

A Zavar az Erőben már előzetest is kapott, illetve az érdeklődők ellátogathatnak a dokumentumfilm hivatalos oldalára, hogy még több információt kapjanak a közelgő filmről.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló előzetes harrison ford film premier mozi star wars trailer hír hamarosan érdekesség friss érdekességek csillagok háborúja dokumentumfilm filmajánló george lucas chewbacca boba fett carrie fisher jon favreau lego star wars tévéfilm jj abrams wookie mark hamill rian johnson holiday special adam driver Disney daisy ridley cineart disney+ the mandalorian cineartblog mandalóri nevetséges napóleon