2020. nov 23.

E-cigi és cinéma vérité Mundruczó Kornél új filmjében

írta: Csurilla Dániel
E-cigi és cinéma vérité Mundruczó Kornél új filmjében

A lengyel Camerimage Filmfesztivál számos fontos idei filmnek ad otthont. Többek között az életműdíjat kapó Johnny Depp Minamata c. háborús életrajzi filmjének, Frances McDormand nagy Oscar-filmjének, a Nomadland-nek, illetve a Netflix által felvásárolt, új Mundruczó Kornél-filmnek, a Pieces of a Woman-nek, melynek főszereplője Vanessa Kirby és Shia LaBeouf.

a_000_ol4wv_gettyimageshungary_eza-e1495426304523.jpg

A főként operatőri szemléletet díjazó filmfesztiválon korábban olyan magyar filmkészítők nyerték el az Arany Béka rangos elismerését, mint Szász János és operatőre, Máthé Tibor a Woyzeck-ért, Koltai Lajos és Pados Gyula a Sorstalanságért, illetve Enyedi Ildikó és Herbai Máté a Testről és lélekről c. filmért.

A Fehér isten és a Jupiter holdja után ez Mundruczó első angol nyelvű filmje. A Pieces of a Woman az idei Velencei Filmfesztivál két rangos díját vitte el. A rendező elnyerte az Arca CinemaGiovani Award-ot filmjéért, Vanessa Kirby pedig a Legjobb Színésznő díját, s ezzel erőteljes Oscar-versenyzővé lépett elő. Mundruczó és a film operatőre, Benjamin Loeb (Mandy) a filmfesztivál szemináriumán számos érdekességet árultak el a filmről.

Vanessa júliusban olvasta a forgatókönyvet, és 24 órán belül már Budapesten volt. Nagyon megérintette a történet.” – mondta a magyar rendező. „Láttam őt A koronában, aminek nagy rajongója vagyok, de Margit hercegnő nem állt olyan közel a főszereplőmhöz, Martha-hoz. Amikor viszont találkoztunk, észrevettem, hogy van (Kirby-ben) valami klasszikus. Olyan volt, mint a legtöbb európai ikon, mint Cardinale vagy Schygulla, és a filmnek épp erre volt szüksége. Martha-nak egy olyan személlyel van kapcsolata, akit elvesztett, és ezt a nézőnek éreznie is kell. Vanessa pedig a történet ezen látatlan pontját el tudja vinni a hátán. Egy rohadtul tehetséges színész.” – tette hozzá Mundruczó.

pieces-of-a-woman.jpg

A Pieces of a Woman kapcsán hangsúlyos egy hosszú beállítás a film elején, melynek a forgatókönyvét a rendező írótársa, Wéber Kata jegyzett egy nagyon személyes élmény alapján. Bár a film alkalmaz némi improvizációt, jelentős részben minden jelenet gondosan megtervezett volt, és a filmkészítők felvállalták a perfekcionizmust.

Egyetlenegy beállításban sem volt probléma a szöveggel, de Shia kezében végig ott kellett valamikor lennie a telefonjának, amit ő folyamatosan különböző helyekre pakolgatott a jelenet minden pillanatában. Nagyon vicces volt, de a film kontextusában is működött. Valóságosnak hatott. Végül megállapodtunk, hogy cinéma vérité-t fogunk használni végig egy csipetnyi spiritualitással.” – emelte ki Benjamin Loeb, majd hozzátette: „Nem az volt a lényeg számunkra, hogy megtaláljuk a tökéletes pillanatot, mert mi a tökéletlen pillanatokat kerestük. Shia és Vanessa folyton elektromos cigarettáztak, meg amúgy én is, és gyakran találkoztunk a képen akkumulátorokkal. Megkérdeztem Kornélt, hogy eltüntessük-e őket, de ő csak azt mondta, ’hagyjuk’.”

Bár a Camerimage-on díjat nem nyert, a Pieces of a Woman 2021. január 7-től lesz elérhető a Netflix kínálatában Magyarországon.

Szólj hozzá

blog budapest streaming érdekes hírek előzetes premier trailer hír érdekesség nicolas cage érdekességek johnny depp shia labeouf filmajánló korona filmfesztivál pados gyula koltai lajos sorstalanság magyar film netflix szász jános enyedi ildikó frances mcdormand amber heard mandy cinéma vérité e-cigaretta Mundruczó Kornél testről és lélekről cineart vanessa kirby cineartblog pieces of a woman minamata nomadland camerimage arany béka benjamin loeb