2020. nov 27.

A humortalan mesterséges intelligencia világuralomra tör: Szuperagy – kritika

írta: Csurilla Dániel
A humortalan mesterséges intelligencia világuralomra tör: Szuperagy – kritika

Mindezidáig azt hittem, egy vígjátéknak tartalmaznia kell humort, azonban a Melissa McCarthy főszereplésével készült Szuperagy megtekintése után újra kényszerültem értelmezni a vígjáték műfaját. Nem véletlen, hogy az éveken át halasztott Ben Falcone-film most az HBO Max streaming szolgáltatóra lett száműzve. Állítólag a Szuperagy egy science fiction, egy romantikus vígjáték, illetve egy családi film, azonban csúfosan elbukik a műfajok vegyítésére tett kísérletben.

happytime-murders-1280d-1535398872048.jpg

Melissa McCarthy ismét eltévedett a sületlen komédiák mocsarában a nagyszerű Megbocsátasz valaha? után, hogy férje rendezésében egy negyedik alkalommal is a szórakozás és a humor terhétől teljesen mentesülő filmben szerepeljen. Carol Peters karaktere egyike McCarthy jóindulatú balfácán szerepeinek, s a premissza szerint meg kell mentenie a világot egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia karmai közül úgy, hogy engedi a szentiens szerzetnek azt, hogy tanulmányozza szerelmi életét, mely Bobby Cannavale személyében testesül meg. Itt meg szeretném jegyezni, hogy az M.I. hangját a valamilyen különös oknál fogva mindenki számára elragadó James Corden kölcsönzi, pontosabban az M.I. kölcsönzi a Macskák és Az Emoji-film sztárjának hangját.

Érdemtelennek tartom a színészvezetés, a formavilág, a filmzene, a vágástechnikai, az operatőri munka, a világkép és a tematikai összefüggések bemutatását, mivel Ben Falcone rendezőt a filmkészítés ezen lényegtelen pontjai cseppet sem izgatják. A szüzsé képzavaros, műfaji filmes kudarc, s talán az egyetlen értékelhető pontja a Szuperagynak kompromisszumot és józan gondolkodást nem ismerő, infantilis optimizmusa, melyet Melissa McCarthy erősít, azonban az indokolatlan zenei betétek és kínosabbnál kínosabb „poénok” áldozatául esik minden – alacsony ingerküszöb nívójára tett – törekvés.

mv5bzdeymwrinmutmzm4os00yze4lweznjityzbjotuxotzhymi3xkeyxkfqcgdeqwrvb2xpbmhk_v1.jpg

A Szuperagy humora valóban olyan, mintha egy mesterséges intelligencia írta volna a forgatókönyvet, azonban most azonnal megkérdőjelezve magam vitatom, hogy egy mesterséges intelligencia ne lenne sokkal alkalmasabb egy vígjáték megírására, miután végigszenvedtem a filmet. Divatjamúlt poénok tárháza a Szuperagy a témájából fakadóan cseppet sem mulatságos Ice Bucket Challange-re tett utalásoktól kezdve a kontár módon koreografált slapstick-en, a nyolcvanas évek televíziós sorozatain, nemzetközi szinten ismeretlen zenei előadóin és idejétmúlt kulturális különbségeken át egészen az elavult technológiai referenciákig. A film logikája szerint a szuperintelligencia humora folyamatosan fejlődik, azonban ahogyan a James Corden hangján megszólaló entitás egyre jobban szórakozik, úgy a befogadó annál kevesebb agysejttel rendelkezik.

Hogy pontosan ki a célközönsége az állítólag minden korosztály számára ajánlott Szuperagynak, arról fogalmam sincs, viszont én semmilyen korosztálynak nem ajánlom. A film kiszipolyozott minden élvezeti faktort az elcsépelt alapsémából, és keserves próbálkozása a filmidő kitöltésére, illetőleg a néző szórakoztatására teljesen meghasonul. Az egyetlen szerencsés tényező a Szuperagyban, hogy öt perccel a film megtekintése után a néző teljesen megfeledkezik arról, mit látott az elmúlt másfél órában.

A Szuperagy 2020. november 26-tól megtekinthető az HBO Max oldalán.

Szólj hozzá

blog streaming érdekes ajánló kritika film premier mozi vicces érdekesség friss musical vígjáték romantikus érdekességek mesterséges intelligencia macskák humoros filmajánló rossz film science fiction cats james corden melissa mccarthy emoji családi film ben falcone szuperagy A.I. bobby cannavale carpool karaoke cineart cineartblog hbo max rom-com megbocsátasz valaha superintelligence ice bucket challange az emoji-film emoji-film