2020. nov 29.

Az év legjobb videójáték filmje: Boss Level - Játszd újra – kritika

írta: Csurilla Dániel
Az év legjobb videójáték filmje: Boss Level - Játszd újra – kritika

image-asset.jpeg

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy Joe Carnahan időhurok akció-vígjátéka hatalmas bajba került, hiszen a forgalmazó kihátrált a Boss Level mögül, azonban a Hulu a film megmentésére sietett. A 45 millió dolláros, videójátékok és az Idétlen időkig által inspirált, elborult akciófilm minden, amit az ember várhat egy time-loop premisszától, sőt még annál is több.

Frank Grillo főszerepében a film egy veterán katonáról szól, aki időcsapdába kerül, és halála napját újra kényszerül élni, míg nem talál megoldást a problémára. Minél kevesebbet tud a néző a filmről, annál kellemesebben csalódik, azonban arról mindenkit biztosíthatok, hogy Carnahan a Felnyomva óta – mely ugyancsak végül az interneten kötött ki – nem volt ennyire erejében. Az „akciódús” jelző nem kifejezés, mely megfelelően körül tudná írni a filmet, ugyanis a Boss Level kirobbanó, B-filmes marhaság, ami rendkívül szórakoztató, kifejezetten mély és őszinte, tónusában és hangulatában összeszedett, látványos, élvezetes és felettébb kattant akció-vígjáték. Itt érdemes megjegyezni, hogy a filmmel együtt nevetünk, és nem a filmen, ugyanis a Boss Level teljesen önreflexív, fantáziadús alkotás.

boss_level_jatszd_ujra_kritika_screenshot_20201126185458_1_original_760x425_cover.jpg

Eddig nem volt magas elvárásom Grillo kapcsán egyik szerepében sem, és a Marvel-filmek rosszfiújaként ismert színész komikus tehetségét és jelenlétét sem ismertem, azonban egy rendkívül hiteles és humoros alakítást láthatunk tőle a Boss Level-ben, mely gyorsan pörgő történetének mechanizmusa cseppet sem eredeti, ugyanakkor a film nem akar több lenni, mint ami.

Carnahan egy színes és bizarr módon excentrikus, szinte videójátékból szalajtott martalóc brigádot boronál össze, aki halála napját újra-újraélő hősünk életét megkeseríti. Ennek az aljas csapatban feje a világuralomra törő Mel Gibson tábornok karaktere. A film egyik legüdítőbb pontja a veterán színész rajzfilmszerűen monologizáló, elrajzold rosszfiúja. Bárcsak a Fatman is ilyen ügyesen felismerte volna műfaji filmes előnyeit. Mindenesetre az ismét gonosztevőt játszó Gibson látszólag nagyon élvezte a forgatást.

Részben GTA fan-film, részben az árkádjátékok esztétikája tükröződik, ugyanakkor megtalálhatóak benne a mozgóképes zsáner elődjeinek lenyomatai is az Idétlen időkig, illetve A holnap határa által inspirálva. Carnahan profi módon használja az időhurok filmek műfaját, és egy elképesztően lebilincselő 90 perces, bődületes akcióeposzra hívja a nézőket, melynek középpontjában Grillo remekel a szarkasztikus, meggyötört akcióhős karakterével, akinek célja kideríteni, miért éled mindig újra, megmenteni a családját, megfékezni a rosszfiúkat, valamint végérvényesen meghalni.

1606331423_bosslevel-frankgrillo_1180_550.jpg

Látványvilág szempontjából felvállaltan B-filmes eszközöket használ a Boss Level, azonban a film egészére a kevésbé sikerült vizuális effektek nincsenek hatással. Gyakorlatilag egy Crank-mozi, és ugyanúgy erősen korhatáros tesztoszteron-maraton. A rendező nem ismeri a kreativitás határait, és ezer különböző, izgalmas és blőd módon veszti főszereplője életét a történetben, mely elképesztően vicces. Cseppet sem visszafogott Frank Grillo egyszemélyes, morbid és fekete humorú akciófilmje, ami felettébb élvezetes science fiction is egyben, illetőleg megható családdráma.

A történet fordulatokban, meglepetésekben, nevettető és megríkató pillanatokban egyaránt gazdag, azonban aki a véres akciómozik élvezeti értékét keresi, az a Boss Level-ben nem fog csalódni, hiszen tökéletes adrenalinbomba, és esze ágában sincs egy pillanatra sem fékezni.

Szólj hozzá

streaming érdekes kritika premier disney bemutató érdekesség friss vígjáték mel gibson marvel érdekességek tom cruise gta videójáték filmajánló bill murray akciófilm hulu jason statham idétlen időkig liam neeson crank avengers szuperhősfilm időhurok amerika kapitány bosszúállók captain america joe carnahan fatman fehér pokol frank grillo b-film boss level zsánerfilm árkádjáték felnyomva a holnap határán time loop