2020. dec 04.

Az Amerikai szépség írója szánakozik Kevin Spacey miatt

írta: Csurilla Dániel
Az Amerikai szépség írója szánakozik Kevin Spacey miatt

A Sírhant művek alkotója és az Amerikai szépség forgatókönyvírója, az Oscar-díjas Alan Ball nyilatkozott Kevin Spacey-ről és az 1999-ben bemutatott Sam Mendes-filmről legújabb alkotása, az Uncle Frank promóciós körútján.

Ball szerint a jelenünkben sosem készülne el egy olyan film, mint az Amerikai szépség, mely egy kertvárosi apukáról (Spacey) szól, aki magánéleti válsága során beleszeret 17 éves lánya iskolatársába. A The Independent-nek adott interjújában Alan Ball felfrissíti emlékezetünk a huszonegy éve bemutatott filmmel kapcsolatban.

american-beauty-kevin-spacey-jogging.jpg

Nagyon sajnálom az egészet, mert ami Kevin-nel történt, az egy fekete foltot hagyott a filmen. Még a karakter, akit játszik, az is egy 17 éves lány után sóvárog. Manapság ilyen film nem készülne el.” – mondta Ball.

A Torontói Filmfesztiválon 1999-ben bemutatkozó Amerikai szépség hatalmas sikernek örvendett, és a DreamWorks számára igazi „csodagyerek” lett, ugyanis az alig 15 millió dollárból készülő film 350 millió dollárnyi világbevételre tett szert, majd a 2000-ben megrendezett Oscar-díjon nyolc jelölésből hazavitte a Legjobb Film, a Legjobb Rendező, a Legjobb Eredeti Forgatókönyv, a Legjobb Férfiszínész és a Legjobb Operatőr aranyszobrát.

2019-ben az Amerikai szépség kapcsán Thora Birch színésznő azt nyilatkozta a The Hollywood Reporter-nek, hogy a készítők és a színészek filmben nyújtott teljesítményét kellene ünnepelni ahelyett, hogy Spacey tetteire emlékszünk.

9c4f6e50-354c-11eb-bcfa-618f14b196d1.jpg

Hogy milyen formában térhet vissza Spacey a közéletbe, vagy egyáltalán érdemes-e esélyt szavazni a szexuális ragadozónak, az teljességgel bizonytalan, viszont igazat kell adnunk Birch szavainak. Az Amerikai szépséget nevezhetjük túlértékelt, idejétmúlt és bizarr módon releváns filmnek a Kevin Spacey-t ért jogos vádak tükrében, azonban egy film nem veszít a művészeti értékéből még akkor sem, ha a főszereplőt alakító színész ily módon meghasonult a róla alkotott képünkkel. Sam Mendes filmje igenis megállja az idő próbáját, technikailag és dramaturgiai szempontból kiváló alkotás. Kevin Spacey – kimondom – továbbra is legjobb alakítása, azonban valóban fájó pont újralátogatni az Amerikai szépséget 2017 ősze után.

Alan Ball rendezésében az Uncle Frank elérhető az Amazon Prime Video-n.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló film oscar hír botrány disney amazon érdekesség friss marvel kultfilm érdekességek kevin spacey szexuális zaklatás filmajánló sam mendes filmsiker amerikai szépség harvey weinstein dreamworks 1917 avengers paul bettany american beauty alan ball bosszúállók oscar-díj elizabeth olsen szexuális ragadozó cineart disney+ cineartblog amazon prime video wandavision díjfilm wandavízió uncle frank