2020. dec 10.

Viggo Mortensen a Zöld könyv védelmére kelt

írta: Csurilla Dániel
Viggo Mortensen a Zöld könyv védelmére kelt

ap_20300738233270.jpg

A Zuhanás c. film Viggo Mortensen rendezői debütálása, mely kapcsán a The Times-nak adott interjújában korábban már megvédte azt a rendezői döntését, hogy miért ő játszotta a főszerepet, most azonban a 2019-es Legjobb Film kategóriájában Oscar-díjat nyert Zöld könyv kapcsán felmerülő rágalmakkal ellenkezett a The Independent-nek.

A Peter Farrelly-féle rasszizmusról és másság elfogadásáról szóló közönségfilm esetében Mortensen-t a „fehérember megmentő” karakterében látta számos kritikus, ezzel azonban nem értett egyet a színész. „A negativitás, ami a Zöld könyvet érte annak idején nem csupán alaptalan, de pontatlan, sértő és meggondolatlan is volt.” – mondta Mortensen, aki Oscar-jelölést kapott a főszereplő megformálásáért. „Az egész egy hatalmas baromság volt, és semmi értelmét nem láttam. Befolyásolja ez egyáltalán azt, amit csinálok, vagy ahogyan az emberek engem látnak színészként? Talán igen. De nem tudok ellene semmit tenni.” – tette hozzá a színész.

green-book-1.jpg

Mortensen egy olasz-amerikai sofőrt játszik, akinek rasszista szemlélete változik a road movie alatt, mikor a sikeres, meleg pianistát, a Mahershala Ali által alakított Dr. Don Shirley-t furikázza. A megtörtént események által ihletett filmet Shirley családja erősen támadta, ugyanis szerintük „hamis képet festett a Zöld könyv a zenészről”, azonban az internet egyaránt felháborodott azon, hogy „egy bigott megtéréstörténete az egész”.

Egy nagy közhely ezt kimondani: Vajon ez meg az a film lesz ’az év Zöld könyve?’ A film pejoratív jelzővé vált” – emelte ki Mortensen, aki hasonló kritikákat kapott, amiért egy meleg karaktert formált meg a Zuhanásban.

Szólj hozzá

blog érdekes hírek ajánló premier mozi star trek hír tolerancia amazon érdekesség friss rasszizmus életrajzi blade marvel érdekességek david cronenberg viggo mortensen filmajánló gyűrűk ura zuhanás wesley snipes tolkien penge falling avengers bosszúállók zöld könyv Oscar Oscar-díj Gyűrűk ura oscar-jelölés oscar-gála mahershala ali cineart green book cineartblog oscar-film oscar-díjas