2020. dec 14.

Denis Villeneuve és a Rendezők Céhe is nekiment a Warner döntésének!

írta: Siktár Vivi
Denis Villeneuve és a Rendezők Céhe is nekiment a Warner döntésének!

A Deadline értesülései szerint nyílt levélben kritizálta a DGA (Amerikai Rendezők Céhe) a WarnerMedia döntését, miszerint minden 2021-es filmjük hibrid módon mozikban, illetve az HBO Max-on is debütálna.

1-_dga.jpg

A levélben ez szerepel:
Az egyoldalú döntés, mely szerint a stúdió az egész 2021-es filmkínálatot az HBO Max-on mutatná be, nem rendelkezik előre egyeztetett értekezéssel, sem pedig alapvető információkkal a Céh felé, és ez ellenkezik az eddigi ügyeink megvitatásával. Bár észrevehető, hogy a filmipar sem immunis a koronavírus hatására, a Céh tagjainak életét nagy mértékben befolyásolni fogja a WarnerMedia bejelentése a bemutatói stratégia kapcsán.”

A DGA meggyőződése, hogy az eredetileg kizárólag mozis forgalmazásban bemutatásra váró filmek rendezőit hatalmas mértékben fogja korlátozni az új döntés művészeti és bevételi szempontból a jutaléki rendszer és a nyugdíjalapok kapcsán. Míg a Wonder Woman 1984 esetében a Warner úgy jár el, hogy „egy milliárd dollár bevételű” filmnek könyveli el a Patty Jenkins filmet, s a készítők és a sztárok aszerint kapnak részesedést, azonban a Dűne, a Godzilla vs. Kong, a Mátrix 4 és a The Suicide Squad kapcsán erről szó sincs.

warner-bros-movies-1280x720.jpg

A döntés valóban népszerűtlen volt, melyet támadott az AMC mozilánc, Christopher Nolan, Denis Villeneuve és a Warner partnere, a Legendary Pictures produkciós cég is a Godzilla vs. Kong kapcsán. A Dűne rendezője egy általa írt Variety cikkben nyílik meg a váratlan hírrel kapcsolatban.

Villeneuve-öt felzaklatta, hogy annak ellenére, hogy a médiából értesült a Warner döntéséről, a stúdió kiemelt módon reklámozza a közelgő filmjét az HBO Max-ot népszerűsítve. A rendező elsősorban az AT&T-t, a WarnerMedia tulajdonosát támadja: „Nincs semmiféle szeretet a mozi irányába, sem pedig a közönség felé. Csakis egy telekommunikációs nagyvállalat túléléséről szól az egész, ami jelenleg egy nagy mértékű adósságot halmozott fel, mely 150 milliárd dollár. Így hiába került mozikba is a Dűne, az AT&T a saját túlélésével foglalkozik a Wall Street-en. Az HBO Max indulása eddig egy kudarc, az AT&T pedig elhatározta, hogy feláldozza a Warner Bros. teljes 2021-re tervezett filmkínálatát egy kétségbeesett kísérletben, hogy megragadja a közönség figyelmét.”

Ennek ellenére Villeneuve bizakodik, hogy a mozinak és a nagyvászon élményének igenis van jövője, és azonnali cselekvésre kéri az AT&T-t, hogy fontolja meg a népszerűtlen döntést, és segítsen a filmkészítőknek, illetve a közönségben annak kapcsán, hogy mozikban lehessenek láthatóak a 2021-es Warner-filmek kizárólag, s ne haszonlesés álljon a nagyvállalat érdekei mögött, hanem a moziélmény szeretete.

1_denis_villeneuve-1024x683-1200x800.jpg

Ezen a ponton a Warner nem hátrált ki a stratégiája mögül, ám az egyre forrongó indulatok után igen komoly jogi csatározásra is sor kerülhet, amennyiben nem sikerül megállapodást kötni a készítők és a forgalmazók között.

Szólj hozzá

döntés botrány amc variety nyilatkozat warner at&t christopher nolan dűne patty jenkins warner bros deadline 2021 denis villeneuve gal gadot legendary pictures cineart cineartblog mátrix 4 hbo max warnermedia wonder woman 1984 the suicide squad godzilla vs kong rendezők céhe