2020. dec 10.

Botrány van a Dűne miatt is

írta: Csurilla Dániel
Botrány van a Dűne miatt is

warner-legend-600x264.jpg

Mozirajongók tömegét érte relatíve váratlanul a WarnerMedia előző heti döntése, miszerint teljes filmes palettája egyszerre debütál majd a tervek szerint mozikban és a saját streaming szolgáltatóján, az HBO Max-on, mely a Wonder Woman 1984 megjelenésével kezdődik. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Warner tervezte továbbadni a Godzilla vs. Kong-ot, illetve arról is írtunk egy véleménycikket, hogy milyen mértékben érhet véget a blockbusterek és a mozik kora a koronavírus járvány által okozott felfordulásban.

Most azonban a Legendary Pictures ment neki a Warner-nek, hogy megállítsa a Dűne streaming bemutatását. a produkciós cég a stúdió kiemelt partnere, és szinte mindegyik szuperprodukció költségvetésének 75%-át a Legendary finanszírozta. A Deadline értesülései szerint a produkciós cég jogi útra tereli a nézeteltérést, és erősen ellene van a streaming debütálásnak a Dűne és a Godzilla vs. Kong esetében.

dune_movie_screenshot_20200909164806_1_original_560x313_cover.jpg

A Legendary azt kifogásolja, hogy a Warner nem volt hajlandó konzultálni a céggel a premier kapcsán, és a stúdió állítólagosan kihagyta a produkciós céget egy esetleges harmadik féllel való tárgyalásokból is. A híresztelések szerint a Netflix és a Legendary korábban fontolgatták a Godzilla vs. Kong 250 millió dolláros értékesítését streaming szolgáltatónak, azonban a WarnerMedia ezt megakadályozta.

Annak kapcsán konkrét adatokkal nem szolgálhatunk, hogy a Warner mennyi pénzt veszíthet a filmjeinek HBO Max premierjén, azonban a helyzet azért aggasztó, mert a Dűne és számos további projekt esetében a sztárok és a készítők jutalékot hivatottak kapni a jegyirodai eladások szempontjából. Míg a Warner a Wonder Woman 1984 esetében egy 1 milliárd dolláros filmnek megfelelő jutalékos részesedést ajánlott fel a készítőknek, addig a Dűne aspektusából erről szó sincs.

intro-1607381852.jpg

A Warner, aki büszkén vállalta eddig a „mozik megmentője címet a Tenet megosztó bemutatkozásával, s korábban a Wonder Woman 1984 esetében, most megcáfolta egy korábbi állásfoglalását rivális stúdiók ellentmondásos stratégiája kapcsán. Eddig a WarnerMedia transzparenciájáról volt ismert, azonban a Legendary kihagyása a tárgyalásokból, illetve a stratégiai döntések ellehetetlenítésével nem különb a Universal márciusi döntésétől, amikor a Trollok 2-t derült égből – a mozik jóváhagyása nélkül – dobta lakossági forgalmazásba. Képes lenne a Warner Bros. hasonlóra?

Bár azt nem lehet kikövetkeztetni, hogy mekkora anyagi sikernek örvendhet a Godzilla vs. Kong és a Dűne, az bizonyos, hogy a két film összesen nem hozna milliárd dolláros bevételt. Míg a szörnyfilm 2021. május 20-án, addig a Denis Villeneuve-mozi 2021. október 1-én kerülne bemutatásra a jelenlegi helyzetben egyaránt az HBO Max-on, illetve mozikban világszerte.

Szólj hozzá

érdekes hírek harrison ford mozi star wars hír érdekesség legendary érdekességek johnny depp warner dune filmajánló christopher nolan josh brolin avengers dűne amber heard blade runner patty jenkins bosszúállók jason momoa aquaman oscar isaac denis villeneuve Ryan Gosling tenet pedro pascal gal gadot szárnyas fejvadász 2049 szólíts a neveden timothée chalamet cineart mandalorian millie bobby brown cineartblog mandalóri wonder woman 1984 godzilla vs kong