2020. dec 28.

Halál 2020-ra – kritika

írta: Csurilla Dániel
Halál 2020-ra – kritika

death-to-2020-logo_c1zz.jpg

Különösen nehéz feladat lenne összegezni mindazt, ami ezen az éven történt, pontos reflexiókat, helyénvaló összefüggéseket keresni a világban zajló változásokra és objektív következtetéseket levonni, mit is tanultunk 2020-ban. Charlie Brooker szatírájának, a Halál 2020-ra (Death to 2020) című áldokumentumfilmnek nem célja fényt deríteni az igazságra, sokkal inkább viccet űzni a felettébb abszurd évből, mely még csak nem is ért véget.

A Halál 2020-ra cseppet sem lenne olyan szórakoztató, ha minden, ami elhangzik puszta fikció lenne olyan sztárok tolmácsolásában, mint Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Laurence Fishburne és Lisa Kudrow. Szerencsétlenségünkre a 2020-as évet összegző áldokumentumfilm éles szatírája, derűsen kiábrándult olvasata a koronavírus és az amerikai elnökválasztás által uralt esztendőnek. Brooker, a Black Mirror alkotója, nem kíméli a nézőt, helyette egyre bombáz minket terjengős, száraz és cinikus brit humorral, amint a felsorolt sztárparádé végigkalauzolja a nézőt 2020 eseményein.

death-to-2020-netflix-samuel-l-jackson-990x556.jpg

A cseppet sem koherens, gyakorta elrajzolt „dokumentumfilm” kronológiai sorrendben halad az iráni konfliktustól az ausztrál tűzvészen át egészen a koronavírus, a Brexit, a BLM és az elnökválasztás által dominált időrenden, s közben színes és excentrikus karaktereket vonultat fel, kik közül a leginkább kiemelkedő Hugh Grant visszataszító, szűklátókörű és egyenese ostoba történésze, aki nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a fikciót – ellenben a nézőkkel, kik elől Brooker nem rejti el az áldokumentumfilm jellegét.

Ugyanakkor különösen szórakoztató Fishburne mindentudó narrátorhangja, aki szintén ékes pillanatokkal szórakoztat, viszont nem szerencsés megfeledkezni a többi sztárról sem, akik mind fiktív karaktereket alakítanak (Cristin Milioti, Tracey Ullman, Kumail Nanjiani, Joe Keery, Leslie Jones, Diane Morgan, Samson Kayo).

Az áldokumentumfilm rendszerint él a kettős ábrázolással, melyre példa a Joe Biden időskorából viccet űző visszatérő poén, vagy a Boris Johnson inkompetenciáját firtató narratív jelzők folytonos elhangzása. Ugyanakkor Kína, Trump, a teljes politikai elit, a generációs különbségek és az új média szereplői (SJW-ok, influencerek, oltóanyag-ellenesek, rasszisták és radikális liberálisok) is megkapják a magukét sajátos, Black Mirror-t idéző, éles formában.

death-to-2020.jpg

A film kifejezetten nem koherens, viszont annál intellektuálisabb a szatíra, és könnyedén fogyasztható. Brooker, egyedüli íróként, és társrendezőként Al Campbell, valamint Alice Mathias oldalán garantálja a minden ötödik percben berobbanó poénokat – még ha egyes alakváltozatok, mint az alapvető emberi ostobaság megfáradtak is.

A Brooker-féle Halál 2020-ra remek lezárása a kaotikus esztendőnek. Nem kifogástalan, gyakorta felszínes is, ugyanakkor a téma kifizetődő, a színészgárda bravúros és számtalan poén rendkívüli mélyütésnek bizonyul. A Black Mirror, a brit szatírák és a 2020-as évet teljesen maguk mögött hagyni óhajtók számára üdítő és lebilincselő szórakozás a Halál 2020-ra, viszont a film gyakorlatilag mindenkit megsért eltérő kvalitású poénjaival, így elidegenítőleg hathat egyes nézők számára. Az alig 70 perces comedy special gyorsan pörgő, fékevesztett és kíméletlen, továbbá bizonyosság Brooker lángelméjéről.

A Halál 2020-ra december 27-től elérhető a Netflix kínálatában.

Szólj hozzá

katasztrófa doku mátrix vígjáték elnökválasztás vakcina szatíra trump keanu reeves dokumentumfilm hugh grant 2020 különkiadás netflix áldokumentumfilm szellemirtók laurence fishburne black mirror boris johnson bridget jones biden bosszúállók the crown Samuel L. Jackson leslie jones john wick fekete tükör a korona kumail nanjiani koronavírus covid Covid 19 charlie brooker death to 2020 halál 2020-ra