2021. feb 16.

Ezek voltak a 17. VERZIÓ dokumentumfilm fesztivál legnépszerűbb filmjei

írta: Virvas Dóra Dodo
Ezek voltak a 17. VERZIÓ dokumentumfilm fesztivál legnépszerűbb filmjei

2020-ban a járványhelyzet miatt sajnos a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál is az online platformokra kényszerült át a mozivásznakról, de szerencsére nem maradt el! Ha valaki mégis lemaradt a fesztiválról, a Re:Verzió keretein belül február 15 és április 30. között van lehetősége, ingyenesen, vagy jelképes áron megnézni, vagy újra nézni az elmúlt évek közönség kedvenc filmjeit és a műfaj nemzetközi remekeit. A fesztivál a jegyeladásból befolyt összeget az Én vagyok Gréta című film oktatási célú és filmklubszerű felhasználási jogának megvásárlására fordítja.

verzio17_banners.jpg

Fesztivál szervezői tavaly novemberben rekordszámú nézőt értek el az országosan elérhető online kiadású filmfesztiválon, a bemutatott 51 filmből tesznek most párat megtekinthetővé.

A magyar dokumentumfilmek közül látható lesz Gaal Ilona és Wizner Balázs filmje, a Végstádium, ami elnyerte a közönségdíjat, Schwechtje Mihály filmje, a Védelem alatt, amit a legjobb magyar filmnek járó díjat hozta el, és Hajdú Eszter filmje, Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!, amiről egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk.

vegstadium2201.jpg

Gaal Ilona és Wizner Balázs- Végstádium

 

Újra megtekinthető lesz a nagy sikernek örvendő nyitófilm, Hoa Wu- 76 nap című filmje, ami felkerült az Oscar-díj shortlistjére is. A film borzasztóan aktuális, ugyanis a koronavírus kitörésének legkorábbi napjait mutatja be Vuhanban. Újra nézhető Greta Thunberg története, a Maddy, a modell, egy Down- szindrómás modell lány élete és Ai Weiwei mexikói utazása.

Az Örökölt árnyaink-ban a magyar származású rendező zsidó holokauszt túlélők unokájaként szembesül azzal, hogy a meggyötör családjában a háború sosem ért véget.

01_it_takes_a_family.jpg

Örökölt árnyaink

 

A filmművészet különös világát mutatja be A fákról beszélni és A Föld oly kék, mint egy narancs, míg Ai Weiwei- Vivos című filmje egy számunkra talán elképzelhetetlen világot mutat be. 2014. szeptember 26-án 43 diák tűnt el nyomtalanul egy éjszaka alatt Mexikóban, akik azóta sem kerültek elő. A film lassan rakja össze a kirakós darabkáit, amiből kibontakozik, hogy a háttérben a hatóságok tudatos hanyagsága, rendszerszintű igazságtalanság és rendőri erőszak húzódik meg.

vivos01.jpg

Ai Weiwei- Vivos

 

A Tengerentúl a Fülöp-szigeteki nők sorsát mutatja be, akik hatalmas számban utaznak külföldre, hogy gyermekgondozóként és háztartás-vezetőként dolgozzanak jómódú családoknál. A Szabad a pálya, A vándorszakács pedig elrepíti a nézőket a Koreai-félszigetre különleges alapanyagok után kutatva. A repertoárban egy animációs dokumentumfilm is szerepel, a Kosztya Proletárszkij, mely tükröt mutat az orosz drogpolitikának.

Végül, de nem utolsó sorban Maria Ressa filmje is újra megtekinthető, ami a Frontvonalban címet viseli. Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban.

A következő, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2021. novemberében lesz megtartva, amire 2021. május 31-ig várják a nevezéseket.

Szólj hozzá

érdekes hírek ajánló film mozi fesztivál hír érdekesség heti érdekességek verzió dokumentumfilm filmajánló Hírek cineart Cineartblog cineartblog CineArt reverzió