2021. már 12.

Harminc ingyenesen elérhető alkotói portrét tett közzé az Uránia

írta: Virvas Dóra Dodo
Harminc ingyenesen elérhető alkotói portrét tett közzé az Uránia

Uránia Nemzeti Filmszínház idén márciusban nagyjából harminc művészeti témájú portréfilmet mutat be online csatornáján, amelyeket ingyenesen és támogatói jeggyel is meg lehet nézni, aki szeretné támogatni a mozit ebben a nehéz időben, annak van rá lehetősége.

 

jelenetek-egy-operator-eletebol-hildebrand-istvan-legendariuma-original-132231.jpg

Hildebrand István

 

A nagy múltra visszatekintő mozi programjában most különböző művészeti tárgyú portré filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, melyek között dokumentumfilmeket és ismeretterjesztő filmeket is találhatnak, mégpedig olyanokat, melyek az elmúlt években nagy sikert arattak a mozivásznakon. A válogatásban több művészeti ág is képviselteti magát, így az irodalom, zene, festészet, fotográfia, film és a színház világába is betekintést nyerhetünk egy-egy portréfilmen keresztül. A kópiákon elfeledett és híres, profi és amatőr művészek is felbukkannak, illetve a portrék révén az azt alkotó filmes szakemberek is előbújhatnak eszközeik mögül és megismerkedhetünk velük.

Olyan emberekről láthatunk portréfilmeket, mint Szentpétery Tibor II. világháborús hadifotós, vagy mint Marx József, aki az erdélyi élet mibenlétét örökítette meg, a Kolozsvári filmgyártást megalapító Janovics Jenőről vagy Hildebrand Istvánról, a magyar operatőrök doyenjéről és a világhírű magyar animáció bázisát adó Pannonia Filmstúdióról.

 

maxresdefault_26.jpg

Janovics Jenő és munkatársai

 

Az irodalom területén Juhász Ferenc, József Attila, Bodor Ádám, Danilo Kis, Weöres Sándor, a vajdasági Domonkos István és a 100 éve született Mészöly Miklós kerül reflektorfénybe. A képzőművészet világából Aba-Novák Vilmos, Zsögödi Nagy Imre és Nagy István, a holokauszt áldozatává lett Ámos Imre, illetve a Londonba disszidált Buday György.

 

bodor-adam-vl20190427_2926.jpg

Bodor Ádám

 

Gánóczy Mária festő és filmesről szóló portréban egy művészcsalád kétszáz éves történetét ismerhetjük meg, a színházi portrékban pedig az erdélyi színjátszást megújító Harag Györgyöt, illetve az 1958-ban kivégzett Földes Gábor színész-rendezőt. Láthatjuk Krencsey Marianne visszaemlékezését is, aki New Yorkba emigrált annakidején.

A zene szekciót a Muzsikás együttesről szóló portré hozza hozzánk közelebb. A filmszeretők láthatják mindezek mellett Forgács Péter- Festői korszakok című dokumentumfilmjét is, majd Juhász Anna édesapjáról, Juhász Ferenc költőről forgatott portréfilmjét is.

 

festoi_korszakok_300.jpg

Forgács Péter- Festői korszakok

 

A hajdani mozinézők most online formában merülhetnek el a portré és dokumentumfilmek világában, a teljes program elérhető az Uránia oldalán.

Szólj hozzá

blog érdekes ajánló film hír érdekesség uránia cineart Cineartblog cineartblog CineArt