2021. jan 20.

A brit rendezők kiállnak az angol mozik ügye mellett

írta: Csurilla Dániel
A brit rendezők kiállnak az angol mozik ügye mellett

Számos vitát generált Christopher Nolan eltökélt szándéka, hogy mindenképpen mozikban debütáljon a Tenet, és az Oscar-jelölt rendezőt jelentős kritika érte emiatt. A mozik megmentése világszerte sürgető probléma, és meghatározó az országok, a stúdiók és a streaming szolgáltatók hozzáállása.

christopher-nolan-edgar-wright-steve-mcqueen-uk-cinema-750x400.jpg

Az angol mozik hatalmas bajban vannak, és emellett töredelmesen kiállt Christopher Nolan, Edgar Wright és Steve McQueen egyaránt, akik mind a kollektív moziélmény élvonalas harcosai a brit hadszíntéren.

A Deadline értesülései szerint Nolan csatlakozott Ridley Scott, Wright, McQueen és számos további brit filmkészítőhöz a mozik ügyében, hogy sürgessék a kormányt a filmszínházok részére való azonnal segélycsomagok eljuttatása kapcsán. A brit filmrendezők nyílt levélben kérik a kormányt, hogy „támogassák segélycsomaggal a mozikat, hogy a jövő nemzedékei is élvezhessék a nagyvászon varázslatát”.

Ahogyan Európában és Észak-Amerikában, úgy az Egyesült Királyságban is a legtöbb mozi zárva tart szigorú koronavírus-protokoll és kijárási korlátozások miatt, és amely mozik üzemelnek, csakis csökkentett létszámban tehetik – közben számottevő mennyiségű bevételtől elesve.

06_23_howtoreopen_uktheatres_gettyimages-1222118651.jpg

Felismerjük azt, amit a kormány eddig tett. Azonban attól félünk, hogy a segélycsomagok nem elegendőek, és a moziláncok egyaránt szükségét szenvedik a segítségnyújtásnak.” – olvasható a levélben.

Ezek a cégek a filmpiac 80%-át képviselik, és a szélesközönséghez juttatják el a termékeket, mellyel segítik a forgalmazást és a filmgyártást. Nélkülük az Egyesült Királyság filmiparának jövője megkérdőjeleződik.” – fogalmazzák meg a filmrendezők.

A teljes levelet aláírta Andrea Arnold, Amma Asante, Simon Beaufoy, Tim Bevan, Danny Boyle, Graham Broadbent, Barbara Broccoli, Iain Canning, Gurinder Chadha, Noel Clarke, Richard Curtis, Stephen Daldry, Gareth Edwards, Eric Fellner, Stephen Fears, Stephen Fry, Sarah Gavron, Jane Goldman, Paul Greengrass, David Heyman, Armando Ianucci, Asif Kapadia, Elizabeth Karlsen, Duncan Kenworthy, Paul King, Jude Law, Philippa Lowthorpe, Andrew Macdonald, Kevin Macdonald, Steve McQueen, Sam Mendes, Peter Morgan, Christopher Nolan, Nira Park, David Puttna, Lynne Ramsay, Guy Ritchie, Ridley Scott, Emma Thomas, Matthew Vaughn, Ben Wheatley, Michael G. Wilson, Stephen Woolley, Edgar Wright és Joe Wright.

 

Szólj hozzá

érdekes hírek mozi hír steve mcqueen orbán viktor érdekesség batman james bond alien érdekességek ben affleck george clooney gladiátor daniel craig ridley scott sam mendes joaquin phoenix christopher nolan ryan reynolds robert downey jr chris evans 1917 avengers deadpool richard curtis fekete párduc edgar wright fekete özvegy skyfall zendaya dunkirk tenet Bosszúállók Matthew McConaughey 12 év rabszolgaság cineart cineartblog nincs idő meghalni koronavírus